Miliony uživatelů denně vyhledávají restaurace, advokátní kanceláře, kadeřníky a další služby. Nástroj Firemní profil Google vám pomůže dosáhnout viditelnosti na Googlu, vaši firmu představí a nabídne spousty funkcí a výhod. Komunikujte se svými klienty, poznávejte nové a posilujte důvěryhodnost vlastní značky.

Virtuální vizitka – Firemní profil Google

Původní název Moje firma na Googlu byl koncem roku 2021 změněn na Firemní profil Google.

Firemní profil Google (anglicky Google My Business) je nástroj stejnojmenné společnosti umožňující registraci vlastní firmy, která bude následně zobrazována v rámci služeb Googlu – například ve vyhledávání nebo Mapách. Firemní profil nabízí zákazníkům snadnější přístup k informacím a pokud je firma navíc ověřena, posiluje to její důvěryhodnost. Je to vlastně taková virtuální vizitka, která pomáhá zlepšit SEO off-page faktory.

„Prezentace ve Firemním profilu umožňuje zákazníkům objevit vaše produkty a služby, najít vaši firmu na mapě nebo vás přímo kontaktovat.“ (support.google.com)

(Screen Firemního profilu na Googlu, Optimal Marketing s.r.o.)(Screen Firemního profilu na Googlu, Optimal Marketing s.r.o.)
(Screen Firemního profilu na Googlu, Optimal Marketing s.r.o.)(Screen Firemního profilu na Googlu, Optimal Marketing s.r.o.)

Uživatelé se mohou podívat na web, zjistit trasu k vám, uložit si firmu do oblíbených nebo rovnou volat. Vizitka zahrnuje také adresu provozovny, otevírací dobu a telefonní číslo. V souvislosti s aktuální situací spojenou s Covid-19 jsou k dispozici také informace ohledně zdraví a bezpečnosti. Případné otázky lze zasílat přímo prostřednictvím Google formuláře. Klient si rovněž může přečíst recenze ostatních uživatelů a na jejich základě se rozhodnout.

(Screen Firemního profilu na Googlu, Optimal Marketing s.r.o., Google Mapy)(Screen Firemního profilu na Googlu, Optimal Marketing s.r.o., Google Mapy)

Výhody Firemního profilu na Googlu

Správně nastavený Firemní profil na Googlu přináší řadu benefitů:

  • Vždy aktuální informace
  • Možnost využít mobilní aplikaci Moje firma na Googlu
  • Získání nových klientů
  • Recenze na jednom místě

Aby bylo možno informace upravovat přímo v prohlížeči, je nutné se přihlásit ke Google účtu, z kterého byla společnost ověřena.

Vytvoření webu na Googlu

Google nabízí možnost vytvořit i jednoduchou webovou prezentaci. Při využití nástroje pro automatickou tvorbu webu použije materiál nahraný v rámci Firemního profilu Google.

Pomocí Firemního profilu na Googlu můžete vytvořit web optimalizovaný pro mobily, který bude reprezentovat vaši firmu. (support.google.com)

Web lze dále upravit za použití předchystaných motivů, vlastních fotek, textů a podobně. Ve chvíli, kdy přidáte nové informace o firmě nebo fotky, webová stránka se automaticky aktualizuje.

Pro tvorbu pokročilejší webové prezentace doporučuje Google využít nástroj Google Domains.

Stejnojmenná mobilní aplikace umožňuje klientům Googlu udržovat pravidelný kontakt se zákazníky a dalšími uživateli. Prostřednictvím aplikace lze okamžitě:

  • Reagovat na zprávy a odpovídat na recenze a otázky uživatelů
  • Publikovat příspěvky o aktuálních akcích a nabídkách
  • Přidávat nové fotografie
  • Sledovat, jakým způsobem uživatelé vaši firmu na Googlu nachází
  • Upravovat vzhled firmy v Mapách Googlu a ve vyhledávání

Funkce zobrazení sledujících je k dispozici pouze v aplikaci, naopak smazání účtu nebo převedení vlastnictví s její pomocí nevyřešíte. Aplikace je dostupná v obchodech Google Play (Android) a App Store (iPhone a iPad).

Jednotlivé nástroje Firemního profilu Google

Podívejme se nyní podrobněji na jednotlivé nástroje Firemního profilu Google a možnosti jejich využití:

(Jednotlivé nástroje Firemního profilu Google – z pohledu administrace)(Jednotlivé nástroje Firemního profilu Google – z pohledu administrace)

Otevírací doba

Profil ihned uživateli sdělí, zda máte právě otevřeno, případně v kolik hodin otevřete. Lidé často hledají otevírací dobu o víkendech nebo ve státní svátky. Výhodou je možnost nastavit ji dopředu pro určité dny, například v období dovolených. Svátky nastaví Google automaticky, ale samozřejmě je lze ručně upravit.

Recenze

Zpětná vazba prodejce či poskytovatele služby často rozhoduje o dalších nákupech klientů, stejně jako samotné recenze. Spravované recenze podpoří budování vztahu s uživateli a umožní vám vyjádřit se k negativním názorům a třeba i dovysvětlit vzniklou situaci. Kladné recenze jsou výbornou motivací pro vás i vaše zaměstnance.

Žádost o recenzi lze zařadit do on-line marketingové strategie, například formou děkovných e-mailů nebo výzvy na sociálních sítích.

Pokud se objeví spam nebo nepravdivé recenze, lze je nahlásit společnosti Google, která se jimi bude zabývat a případně je smaže.

(Screen recenzí Optimal Marketing)(Screen recenzí Optimal Marketing)

Krátké příspěvky

Lze přidat krátký příspěvek o nadcházející události nebo prodejní akci doplněný o tlačítka „Rezervovat“, „Zjistit více“ nebo „Objednat.“ Pomocí tlačítek můžete uživatele přesměrovat na web či e-shop.

Popis firmy

Profil umožňuje přidat krátký popis firmy poukazující na přednosti a významné spolupráce, případně nastiňující osobní příběh typu „Jsme rodinná firma…“ a podobně.

Ceník a nabídka služeb

Je možné přidat také služby a produkty včetně jejich cen.

Fotky a videa

Profil společnosti lze doplnit také o multimediální obsah. Maximální délka videa činí 30 sekund.

Dnes a denně uživatelé hledají stovky a tisíce firem podobných té vaší. Jste si jisti, že můžete nabídnout kvalitnější služby a produkty, případně přicházíte na trh s něčím novým? Nepodceňte efektivitu Firemního profilu na Googlu a přibližte se své cílové skupině.

Správa a vlastnictví Firemního profilu Google

Správu účtu lze přenechat on-line marketingové agentuře. V takovém případě je potřeba udělit přístup do Google My Business. To lze provést po přihlášení přes kolonku „Uživatelé.“ Následně stačí zadat e-mail.

„Každý Firemní profil může mít několik vlastníků, ale jen jednoho primárního vlastníka.“ (support.google.com)„Každý Firemní profil může mít několik vlastníků, ale jen jednoho primárního vlastníka.“ (support.google.com)

Primární vlastník a správce mají možnost přidávat další uživatele a následně s nimi sdílet správu profilu. Primární vlastník se své funkce nemůže vzdát do chvíle, dokud nepřevede primární vlastnictví na jiného uživatele.

Správci nemají možnost odstranit samotný profil ani spravovat uživatele a nemají přístup k některým zásadním funkcím. Ve chvíli, kdy je přidán nový správce nebo vlastník, musí počkat sedm dnů, než získá kompletní přístup ke klíčovým ovládacím prvkům. Pokud se do té doby pokusí operaci provést, je mu oznámena chyba. Patří sem smazání nebo zrušení profilu, odstranění správců nebo vlastníků profilu a převod samotného primárního vlastnictví na jakéhokoli třetího uživatele nebo sebe sama.

Prorazit může být zpočátku náročné. Být dlouhodobě úspěšný, udržet si stávající klienty a získat nové, však není o mnoho snazší. Nástroj Firemní profil Google je stabilní podporou fungující 24 hodin denně a byla by škoda jej nevyužít. V současné době se jedná o standard, bez kterého se zdravě fungující firma neobejde.

Je váš profil aktuální, nebo jste jej ještě nezaložili? Rádi pro vás ověříme správné nastavení, případně vám profil  vytvoříme na míru. Neváhejte nás kontaktovat – každý někdy začínal.