Přejete si získat na Instagramu nové followery a ideálně do jejich akvizice investovat pouze svůj čas? Instagram je v současné době jednou z nejoblíbenějších sociálních sítí a jen v Česku zde mají účet téměř 3 miliony uživatelů. Připravila jsem pro vás několik tipů, jak zaujmout obsahem, dostat jej mezi lidi a získat nové sledující.

InstagramInstagram

Instagram jako společenská bomba

Spolu s oblibou sociálních sítí se vyvíjí také jejich funkce a algoritmy, na základě kterých nabízí výběr uživatelů a příspěvků. S trochou znalostí o organickém růstu můžete získat až jeden tisíc sledujících během pouhého měsíce a několik tisíc v průběhu prvního roku. Sociální sítě lze využít jako účinné nástroje online marketingu, které jsou navíc zdarma.

Obsah profilu

Základem každého profilu je jeho obsah. Na začátku by měla stát promyšlená komunikační strategie a jednotný vizuální styl zastřešující určité téma. U fotografií je například vhodné použít jednotné filtry.

Pod záložkou „Zobrazit přehledy“ snadno zjistíte, který příspěvek měl největší dosah a jak se k němu uživatelé dostali. Je však potřeba mít „Firemní účet“, u „Osobního účtu“ přehledy neuvidíte.

Instagram – přehledyInstagram – přehledy

Komentujte, lajkujte, buďte aktivní

Vytipujte si podobné účty a buďte na nich aktivní. Lajkujte příspěvky a snažte se občas přidat smysluplný komentář, který zaujme ostatní uživatele. Zvýšíte tím organický dosah.

Lajky se vám mohou vrátit i od samotných majitelů účtů – zde se však vyplatí zaměřit pozornost na aktivní účty, které nemají u jednotlivých příspěvků více než pár desítek, maximálně 100 lajků. Je to období, kdy uživatele stále zajímá, komu se příspěvek líbil a profily si často projdou, mnohdy lajk vrátí. Pro uživatele s vyššími čísly je prakticky nemožné, aby si všimli každého nového lajku.

Na druhou stranu pokud dáte lajk starému příspěvku, vynikne mezi desítkami a stovkami lajků, kterými uživatelé počastovali ten poslední.

Instagram funguje na základě specifických algoritmů, které dokáží odhalit roboty, stalkery a podobně. Podle zkušeností některých uživatelů se může stát, že při rozdání mnoha lajků nebo nahrání většího množství příspěvků v krátkém časovém úseku může být uživatel mylně zařazen do některé z těchto kategorií a jeho účet zablokován.

Instagram – jak získat followery zdarmaInstagram – jak získat followery zdarma

Lajky a komentáře u nových příspěvků

Instagram selektuje, které příspěvky a kolika vašim followerům zobrazí. Ne vždy uvidí všichni všechno. Aby se čísla zvýšila, je dobré, když pod příspěvkem přibude komentář nebo dostane lajky brzy po zveřejnění. Komentáře můžete přidávat také sami – připojte hashtag a rozpoutejte konverzaci s dalšími uživateli.

Podle obsahu a dosavadních výsledků si můžete sami určit ideální dobu pro zveřejnění nových příspěvků. Podle některých studií lze nejvhodnější dobu vysledovat, nicméně stále platí, že každé odvětví a jeho publikum je unikátní. Záleží tedy, zda podnikáte v módě, technologiích nebo kosmetice. Sami si to můžete ověřit v přehledech účtu, takzvaných insights tools.

Instagram Pods

S rychlým nárůstem prvních komentářů a lajků vám pomohou Instagram Pods. Jedná se o skupiny uživatelů Instagramu, kteří mezi sebou sdílí své příspěvky. Všichni členové by měli být aktivní a pokud možno ze stejného časového pásma. Oslovte 10 až 15 lidí s podobně zaměřenými profily a vytvořte na Instagramu společný chat.

Instagram PodsInstagram Pods

Nic však nenahradí skutečný zájem lidí, které poznáte v rámci svého oboru, na veletrzích, při cestování nebo na sociálních sítích. Osobní komentáře těch, kteří vás a vaši práci znají.

Pamatuj na vyhledávání

Řada aktivit přijde skrze vyhledávání. Vyplatí se proto vybrat vhodné hashtagy, které nejsou příliš obecné nebo úzce zaměřené a upřesnit také lokalitu příspěvku. Hashtag by měl mít řádově tisíce až desítky tisíc přiřazení. Příspěvky, ke kterým vyberete tagy mající milionová použití, často zapadnou.

Pro výběr vhodného tagu můžete využít některý z dostupných nástrojů, například TagsFinder.

Pozor na zakázané hashtagy, například #fetish a podobně. Při jejich použití vám hrozí shadowban neboli skrytí vašich příspěvků před uživateli.

Další kapitolou je vlastní hashtag, kde je naopak žádoucí, aby byl unikátní. Stačí, když zvolíte jeden nebo dva a vyzvete uživatele, aby je používali společně s vámi. Své využití najdou při různých soutěžích, kampaních a podobně a to i mimo vody Instagramu, případně v tištěných médiích.

Kouzlo Instagram Stories

Stories, které si oblíbili uživatelé nejen na Instagramu, ale i na dalších sociálních sítích, mají při správném nastavení značný dosah. Pracovat lze například s lokalitou, odkazem či hashtagem.

Instagram StoriesInstagram Stories

Vždy myslete na linkbuilding

Z hlediska SEO je zásadní kvalitní linkbuilding. Ať už jste aktivní na jakékoli platformě (Facebook, Tinder, blog, e-mail a podobně), nezapomínejte připojit odkaz na Instagramový profil.

Funguje to také opačně – kdykoli přidáváte příspěvek na Instagram, myslete na další platformy, kde jste aktivní. Odkazy můžete přidat také do popisu profilu, kde by měly být všechny relevantní informace o vašem projektu, a do Instagram Stories.

Co dělat se zablokovaným účtem?

Může se stát, že algoritmus Instagramu mylně vyhodnotí vaši aktivitu jako spam nebo robota a váš účet je zablokován. Sice se vám objeví formulář, jehož prostřednictvím se můžete odvolat, ale ve chvíli, kdy zadáte název účtu, nemusí vás pustit dál (s odůvodněním, že účet zablokovaný není). Nepomůže ani přihlášení skrze aplikaci, ačkoli na ni Instagram odkazuje.

Často je na rychlém řešení závislá běžící kampaň. Zkuste se v takovém případě obrátit na marketingového specialistu, který si s problémem poradí během pár minut.