Jaké marketingové trendy nás čekají v právě nastartovaném roce? Řada velkých agentur a předních odborníků na marketing uveřejnila v posledních dnech své předpovědi. Pojďme se na ně podívat.

V marketingu posledních let už rozhodně neplatí tvrzení, že čím více investic do reklamy, tím lépe. Stále větší důraz je kladen na efektivitu. Praxe ukázala, že i malá a dobře navržená reklamní kampaň může dosáhnou lepších výsledků než kampaň s velkým rozpočtem.

Investice do on-line marketingu rostou možná i právě proto, že výsledky a efektivitu můžete velice dobře měřit. V roce 2009 se také objevila zpráva, že reklamní investice do internetu překonaly poprvé investice do televizní reklamy. Význam internetového marketingu a reklamy tedy stále narůstá a dá se předpokládat, že poroste i v roce 2010.

Sociální média

Sociální média byla hitem roku 2009 a významná budou i v roce 2010. Facebook se může pochlubit více než 300 miliony uživatelů. V České republice je jich více než 1 600 000 a zhruba polovina z nich je pak přihlášena každý den. To jsou velká čísla, ale co s tím?

Mapa sociálních médií, zdroj: https://frenchguyonair.wordpress.com/Mapa sociálních médií, zdroj: https://frenchguyonair.wordpress.com/

Je tady vystřízlivění z počátečního nadšení ze sociálních sítí. Řada uživatelů již pochopila, že marketing v sociálních sítích rozhodně není zadarmo a jako každá marketingová aktivita musí mít jasnou strategii.

Trendy a doporučení pro sociální média

  • Marketing v sociálních médiích bude pracovat s většími rozpočty
  • Sociální média budou více integrována do ostatní firemní komunikace
  • Lidé budou stále víc používat sociální sítě na úkor pravidelného posílání osobních e-mailů
  • Sociální sítě začnou být více komerční
  • V sociálních sítích bude vznikat více nákupních aplikací

Vyhledávače

SEO - optimalizace pro vyhledávače

Objem vyhledávání v roce 2010 dále poroste. Důvěryhodné weby s relevantním obsahem budou v roce 2010 ve vyhledávačích posilovat. V roce 2010 můžeme očekávat snahu vyhledávačů o větší personalizaci a geo-lokalizaci výsledků. Algoritmy vyhledávačů začnou věnovat více pozornosti datu zveřejnění, poloze, mobilním prohlížečům a obsahu sociálních sítí.

Jakou pozici získá na vyhledávacím trhu v ČR v roce 2010 Bing?Jakou pozici získá na vyhledávacím trhu v ČR v roce 2010 Bing?

Placené kampaně ve vyhledávačích

Placená reklama ve vyhledávačích (PPC) bude hrát významnou roli v Search Engine Marketingu i v roce 2010. Tento formát reklamy se při správném vedení, a zejména při používání vhodných long-tailových klíčových slov, ukázal v minulosti jako velmi efektivní. Větší společnosti budou pravděpodobně omezovat své rozpočty a tak ceny za klíčová slova zústanou na podobné úrovni jako v roce 2009.

Trendy a doporučení pro marketing ve vyhledávačích

  • Lidé budou i v roce 2010 používat vyhledávače jako základní nástroj pro hledání produktů a služeb
  • Kvalitní obsah bude mít pro algoritmy vyhledávačů stále větší váhu a staré triky přestanou postupně fungovat
  • Vyhledávače a sociální sítě se budou vzájemně doplňovat

Mobilní marketing

Podle Mobile Marketing Association (MMA) se očekvá, že mobilní marketing spolyká v roce 2010 výdaje, které budou vyšší než 2 miliardy amerických dolarů.

Ano, o mobilním marketingu mluví ve svých výhledech do roku 2010 všichni. V názorech na to jak bude vypadat, už taková jednota není. To, čím si můžeme být jistí je, že mobilní marketing bude vypadat jinak, než jsme si ho představovali před deseti lety, kdy nastal boom mobilních telefonů.

Mobilní internet je tady naplno

Jisté je, že se budou masivněji než dříve vytvářet mobilní mikrostránky, kampaně i aplikace. Zda se pro tyto stránky bude používat spíše adresa typu nazev.mobi či m.nazev.cz a nebo zda se více rozšíří ořezání klasických stránek nazev.cz jen pomocí stylů, je otázkou bez odpovědi.

Kdo prorazí s 2D kódy?

2D kódy nejsou žádnou novinkou. Existuje řada zemí, kde se například QR kódy či BeeTagy v marketingu již běžně používají. U nás tato technologie čeká na své objevení a hlavně na velkého hráče, který ji protlačí mezi uživatele.

Trendy a doporučení pro mobilní marketing:

  • Dramaticky poroste význam mobilních internetových stránek a aplikací
  • Mobilní marketing se více zapojí do reklamních kampaní
  • Začnou lépe fungovat lokálně orientované mobilní aplikace

Další marketingové nástroje

Mimo výše zmíněné trendy v sociálních médiích, vyhledávačích a mobilním marketingu, můžeme v roce 2010 očekávat využití i dalších marketingových nástrojů. Tady jsou některé z nich:

  • E-mail marketing je efektivním nástrojem marketigové komunikace. Díky nízkým nákladům a vysoké efektivitě se do něj vyplatí investovat i v roce 2010.
  • On-line video je formát, který bude v roce 2010 dále posilovat. Investice do vhodného zapojení do firemní komunikace se Vám určitě vyplatí.
  • Optimalizace webu se přestane soustředit pouze na nárůst návštěvníků, ale začne se více zaměřovat na optimalizaci výkonu a zvyšování konverzního poměru.

U všech zmíněných nástrojů se bude většina investorů v tomto roce ještě více soustředit na optimalizaci a návratnost investic (ROI). Důležitá bude ale i kreativita a umění se odlišit.

Každopádně bude zajímavé vývoj v internetovém marketingu dále sledovat.