Instagram patří mezi stále oblíbenější aplikace. Díky své popularitě tlačí značky, aby pružněji reagovaly na aktuální trendy. Toto zjistila studie, kterou zadal ke zpracování Facebook.

Instagram patří mezi stále oblíbenější aplikaceInstagram patří mezi stále oblíbenější aplikace

Instagram, co by sociální síť, získává stále více na popularitě. Svým dynamickým růstem a také obchodním modelem částečně upozaďuje Facebook. Sám Facebook se rozhodl prozkoumat marketingový potenciál Instagramu a proto zadal ke zpracování průzkum. Průzkum byl prováděn mezi 21 tisíci uživateli Instagramu ve věkovém rozmezí 13 až 64 let ze 13 zemí světa.

Průzkum potvrzuje, že firmám, přítomným na Instagramu, svědčí už jen pouhá existence profilu. Tvůrci studie uvádějí: „Značky mohou udělat dojem na potenciální zákazníky. Respondenti tvrdí, že firmy figurující na Instagramu považují za populární – 78 %, tvůrčí 77 %, zábavné 76 % a významné 74 % dotazovaných. Tyto souvislosti zůstaly konstantní naskrz všemi národnostmi dotazovaných. Pouze v Japonsku dávali respondenti důraz na „informativní” jako další silnou vlastnost Instagramu.“

Pokud některá značka není na Instagramu, zůstává značka opodálPokud některá značka není na Instagramu, zůstává značka opodál

V průzkumu je například ocitován názor, že pokud některá značka není na Instagramu, zůstává značka opodál. Podle řady dotazovaných je pak Instagram nejlepší platformou, kde je vhodné budovat své jméno.

Většina dotazovaných v průzkumu uvedla, že nakoupili zboží poté, kdy byli osloveni na Instagramu. Dále přes 80 % dotazovaných tvrdí, že Instagram jim pomáhá v objevování nových produktů a služeb. Mimo to jim také pomáhá v rozhodování, zda si tyto produkty či služby pořídit.

To, že se Instagram mění dokazují také studie, které nejsou přímo od provozovatele. Analýza agentury Kenshoo dokazuje, že meziročně se za instagramovou reklamu utratí o 120 % finančních prostředků více. Nejedná se pouze o módu tohoto média, z analýzy dle slov ředitele marketingového průzkumu v Kenshoo, Chrise Costella, vyplývá, že na každý utracený dolar zadavatelů, kteří začali na Instagramu inzerovat loni, připadají čtyři dolary výdajů na reklamu od již zavedených klientů. Průzkum čítal odpovědi od více než 3000 zadavatelů a agentur ze 60 zemí světa.

Firmám, přítomným na Instagramu, svědčí už jen pouhá existence profiluFirmám, přítomným na Instagramu, svědčí už jen pouhá existence profilu

Studie dále potvrdila, že v rámci propagace je důležitější formát typu „Stories“, který ve třetím čtvrtletí roku 2018 tvořil pouze 8 % reklamních příjmů Instagramu. Ve čtvrtém došlo k mírnému navýšení na 10 %.

I přesto, že Instagram stále nabývá na popularitě, ještě pořád všem sociálním sítím vládne Facebook. Podle Graeme Jamiesona z agentury Merkle zatím není dobré podcenit sílu nejrozšířenější sociální sítě na světě. Facebook totiž stále ještě nabízí srovnatelnou nebo vyšší míru prokliku než Instagram.