Produktová fotografie není umění. Je to mocný nástroj, který dokáže ovlivnit, zda se váš produkt bude prodávat či ne. Pro fotografování zboží nepotřebujete žádný umělecký záměr, vaším cílem by mělo být zachytit daný předmět co nejvěrohodněji. Zdá se to být jednoduché, ale přesto není. Důkazem mohou být i ty řady skutečně špatných produktových fotografií.

Velkou nevýhodou nakupování přes internet je nemožnost si zboží osahat, vyzkoušet a pořádně prohlédnout. Kvalitní produktová fotografie by měla nahradit oči a hmat zákazníka. O úspěchu produktu rozhoduje nejen první dojem, ale také to, do jaké míry si člověk může danou věc prohlédnout. Produktová fotografie by měla produkt zobrazovat co nejrealističtěji, zároveň by jej měla ukázat z různých úhlů a měla by být zaměřená také na detaily. Při fotografování tedy myslete na správné nasvícení, abyste docílili reálných barev.

Zkuste zasadit váš produkt do příjemného prostředíZkuste zasadit váš produkt do příjemného prostředí

Při focení produktových fotografií se vciťte do role zákazníka. Na co se zaměřujete, když nakupujete zboží přes internet? Co je pro vás důležité? Jaké informace chcete z fotografie získat? Zákazníci chtějí vidět zboží z různých úhlů, detail materiálu či chtějí znát velikost produktu. Vedle klasických produktových fotek je vhodné umístit také fotky produktu v přirozeném prostředí, tedy ne v ateliéru. Prodáváte nábytek? Vyfoťte jej v místnosti. U oblečení jsou zase důležité fotografie na modelce či postavě. Odborníci také uvádí, že minimálně jedna fotka by měla zobrazovat produkt na neutrálním pozadí, bez rušivých elementů. Už jen to naznačuje fakt, že obvykle u produktu nestačí mít pouze jeden snímek. Často platí, že čím více fotek u zboží máte, tím lépe pro vás i váš produkt.

Proč se zaměřit na produktovou fotografii?

Jednotný styl, dostatečný rozměr, originální zpracování – to je jen několik z mnoha věcí, které vytvoří vaši fotografii přitažlivou. Obrázek produktu je to, co jej prodává. Ačkoliv je v případě internetového prodeje důležitý i text, obvykle to bývá fotografie, na základě které se zákazník rozhoduje, zda si daný produkt koupí. Pokud umíte správně zkombinovat výhody produktové fotografie a popisku, máte vyhráno.

Fotografie vás odlišují od konkurence, což je v dnešní době přehlceného trhu velmi důležité. Vynaložené náklady se vám s vysokým prodejem zboží vrátí. Čím lépe daný produkt zobrazíte, tím méně budou zákazníci dané zboží vracet. Stejné zboží, stejná cena, dvě rozdílné firmy, z čehož jedna má lepší fotografie – pravděpodobně většina zákazníků nakoupí právě u té s atraktivnějšími snímky.

Kvalitní produktová fotografie má velký vliv na prodej vašich produktůKvalitní produktová fotografie má velký vliv na prodej vašich produktů

Mnohokrát se mi stalo, že jsem narazila na e-shop se zbožím za dobrou cenu, ale nenakoupila jsem zde, protože fotka produktu byla nekvalitní či neobsahovala dostatečné informace. S tím souvisí i fakt, že kvalitní produktová fotografie vytváří lepší image vaší firmy. Kromě toho také zvyšuje důvěryhodnost webu. Naopak rozostřená fotografie v nízkém rozlišení vytváří špatný dojem nejen pro produkt, ale i pro vaši značku.

Cílíte na lidský mozek

Lidé vnímají lépe pomocí zraku než sluchu. Informace v obrazové podobě jsou předány mnohem účinněji a jednodušeji. Fotografie umí produkt prodat mnohem rychleji než text a také přiláká více potenciálních zákazníků. Díky kvalitní produktové fotografii docílíte toho, že se k vám lidé vrátí, jelikož si produkt rychleji zapamatují a jeho obraz se jim uchová dlouho v paměti.

Nyní už víte, proč je tak důležité zaměřit se na skvělé zobrazení vašeho produktu. Máte-li tedy pocit, že vašim fotkám něco chybí, nečekejte až vám utečou zakázky a vezměte do ruky foťák a další potřebné vybavení. Vyfotit kvalitní fotky svépomocí není tak těžké, jak se na první pohled může zdát. Jestliže se na to i přesto necítíte, nezoufejte a využijte služeb profesionálního fotografa. 

Produktová fotografie a inzerce

Je nasnadě, že kvalitní fotografie se dá použít v inzerci. Někdy je však dobrá produktová fotografie prostě nutná. Příkladem mohou být například PPC PLA inzeráty, kde kvalitní vizuální reprezentace produktu dělá velkou část práce.

Příklad produktové fotografie u PLA PPC inzercePříklad produktové fotografie u PLA PPC inzerce