Jak klientům smysluplně, efektivně a srozumitelně předávat výsledky naší práce? Za dobu existence agentury jsme vystřídali celou řadu různých způsobů reportu a reportovacích nástrojů, ale ne všechno fungovalo podle našich představ. Nyní se zdá, že jsme konečně na dobré cestě. Pomocí nástroje Google Data Studio ladíme vlastní dynamickou formu reportingu.

Náhled části reportu výkonu e-shopu v Google Data StudiuNáhled části reportu výkonu e-shopu v Google Data Studiu

Klienti ocení nejen data, ale i příběhy

Marketing je z velké části postaven na datech. Nesnadnou úlohou datového analytika je pomáhat klientům data pochopit a náležitě interpretovat. Až poté můžeme společně udělat správné a informované rozhodnutí.

Jak tedy správně a srozumitelně data převyprávět?

Brent Dykes, ředitel analytického oddělení firmy Domo.com, razí pravidlo tří prvků, které v reportu nemohou chybět: data, vizualizace a „vyprávění“. Když ve vaší zprávě všechny tři spolupracují, snížíte zatížení klientů a pomůžete jim snadno zpracovat a pochopit celý „příběh“. Reporty, které ukazují pouze nezpracovaná data, nejsou dostatečné.

Novináři hned v úvodu článku nebo tiskové zprávy v rychlém tempu uvádějí nejdůležitější informace: kdo, co, kde, kdy a proč. Tento styl, známý jako struktura obrácené pyramidy, dává nejdůležitější informace na první místo. Rozšiřující skutečnosti, souvislosti a kontext se objevují až níže v článku. U reportingu tomu není jinak. Nejvýznamnější informace patří na první místo.

Metoda obrácené pyramidy se používá nejen v žurnalisticeMetoda obrácené pyramidy se používá nejen v žurnalistice

Pro své potřeby jsme vytvořili šablonu

Report neustále rozvíjíme, ale základní strukturu jsme zvolili následovně: reportujeme výkon e-shopu a webu, dále dodáváme přehled výkonu jednotlivých kanálů (PPC, Sociální sítě, E-mailing, …) a v neposlední řadě uvádíme odpracovaný čas a aktivity jednotlivých členů týmu.

Report aktivit na projektu

První stránka našeho reportu se skládá ze tří bloků. Graf ve stylu „teploměr“ ukazuje souhrnný čas, který danému projektu věnovali všichni členové týmu. Dále zde najdete slovní komentář vedoucího projektu. Ve třetí části si můžete prohlédnout aktivity a časy jednotlivých kolegů, kteří se projektu věnují. 

První strana reportu zobrazuje množství odpracovaných hodin, slovní hodnocení a přehled aktivitPrvní strana reportu zobrazuje množství odpracovaných hodin, slovní hodnocení a přehled aktivit

Jak jsme propojili Toggl (aplikaci pro sledování času) a Google Data Studio

Každý člen našeho týmu používá aplikaci Toggl pro sledování času stráveného na projektu. Tato aplikace je jednoduchá, pohodlně se ovládá a příliš kolegy nezatěžuje. Každý kolega si v ní vede své záznamy o práci a o víc se už starat nemusí. Pomocí integračního nástroje Integromat jsme nastavili automatický přenos údajů z Togglu do Google Sheets (tabulky), ze které následně data přetečou až do Google Data Studia. Pomocí nastavených filtrů tato data automaticky spadnou do konkrétního reportu a ke konkrétnímu klientovi.

Pomocí integračního nástroje (Integromat.com) jsme propojili Toggl a Google Data StudioPomocí integračního nástroje (Integromat.com) jsme propojili Toggl a Google Data Studio

Jak řešíme zadávání slovního hodnocení?

Vytvořili jsme jednoduchý formulář (Google Form), ve kterém každý z kolegů na konci měsíce vybere své jméno, klienta, oblast doporučení/reportu a časové období. Do textového okna vepíše svůj komentář, který se automaticky propíše do reportu v Data Studiu. Snažíme se, aby to kolegové měli tak snadné, jak to jen jde.

Formulář (Google Form), ve kterém každý z kolegů na konci měsíce vyplní slovní hodnocení. Text se následně automaticky propíše k patřičné stránce v reportu.Formulář (Google Form), ve kterém každý z kolegů na konci měsíce vyplní slovní hodnocení. Text se následně automaticky propíše k patřičné stránce v reportu.

Reportování jednotlivých kanálů a výkonu e-shopu/webu

Report jsme rozdělili do několika samostatných stran. Každému kanálu (PPC, E-mailing, Facebook Page, Facebook Ads, Instagram, …) a každému webu či e-shopu věnujeme vlastní stránku. V úvodu reportu vždy uvádíme čtyři hlavní metriky a srovnání výkonu s předchozím obdobím, které doplňuje komentář a doporučení příslušného specialisty. Následuje sada dalších grafů a dat k jednotlivým kanálům.

Náhled části reportu pro kampaně Facebook AdsNáhled části reportu pro kampaně Facebook Ads

Pro propojení dat s Google Data Studiem používáme řadu konektorů. Google Analytics a Google Ads lze s Data Studiem spojit velmi jednoduše. Avšak například pro přenos dat z Sklik musíme sáhnout po externím konektoru. My jsme zvolili konektor od Standy Jílka. Pro přenos dat z Facebook Ads, Instagramu aj. používáme zpoplatněné konektory od finské firmy Supermetrics. Pro e-mailing částečně využíváme možností českých vývojářů Integromat.com.

Pro přenos dat z Facebook Ads, Instagramu aj. používáme zpoplatněné konektory od finské firmy SupermetricsPro přenos dat z Facebook Ads, Instagramu aj. používáme zpoplatněné konektory od finské firmy Supermetrics

Souhrn klíčových výhod dynamického reportingu

Reporty v reálném čase

Na rozdíl od statických zpráv generovaných na konci každého měsíce poskytuje Google Data Studio možnost „hlášení“ v reálném čase. Platforma umožňuje zvolit vlastní časové období. Snadno si tak zobrazíte data (report) za předchozí měsíc nebo jakýkoliv jiný časový úsek.

Interaktivita

Kromě dynamické volby časového období můžete sestavy filtrovat samozřejmě také podle dimenzí a metrik. Veškeré grafy a tabulky lze uzpůsobit tak, aby zobrazovaly pouze informace, které vás zajímají.

Konektory třetích stran

Některé konektory jsou zdarma, jiné vás budou stát relativně hodně peněz. Konektory třetích stran umožňují připojit Google Data Studio k široké škále platforem. Studio nyní disponuje více než stovkou konektorů.

Transparentnost pro klienty

Klient má větší pocit kontroly. Ví, kdy a s jakým úspěchem je jeho rozpočet používán. Report si zároveň může zobrazit, kdykoli jej to napadne.

Úspora času nejen pro marketéry a agentury

Možnost tvorby vlastní šablony, automatizace a snadné sdílení dlouhodobě šetří čas a jsou zkrátka velmi efektivní a příjemné.