Přišel vám e-mail s nabídkou, která se neodmítá? Zbystřete. V následujícím článku představíme „podvodné“ obchodní praktiky, kterým firmy často čelí. Často jde o nabídky na SEO, infoprodukty, zápisy do katalogů apod. Popíšeme vám rizika, která jsou s nimi spojená a poradíme, jak se k nim postavit.

Opravíme vám web, zn. úspěch (ne)zaručen

Velká řada nedůvěryhodných nabídek se týká úprav firemního webu. Odesílatelé e-mailů se prezentují jako úspěšní webdesigneři nebo SEO specialisté, kteří na vaše firemní stránky narazili náhodou a zjistili, že je na nich všechno špatně.

Jejich silné sociální cítění jim však nedovoluje jen tak přihlížet, a proto vám web za adekvátní odměnu vylepší. Třeba jej obléknou do nového grafického kabátku nebo zdokonalí a zjednoduší jeho rozhraní.

Jindy zase nabídnou SEO balíček – vylepšení SEO na webu, PR články a hlavně tvorbu zpětných odkazů.

Ze SEO balíčků si dělala SEO komunita legraci už před pěknou řádkou let. Ale věřte, že „výhodné SEO balíčky“ dostanete do e-mailu i v roce 2021. Zdroj: Fotka z konference SEO restart 2015Ze SEO balíčků si dělala SEO komunita legraci už před pěknou řádkou let. Ale věřte, že „výhodné SEO balíčky“ dostanete do e-mailu i v roce 2021. Zdroj: Fotka z konference SEO restart 2015

Ve skutečnosti vám opravdu pomohou jen odborníci, které si vyhledáte sami na základě referencí. Jejich práce obvykle hovoří sama za sebe. Samozvaní experti povětšinou problematice nerozumí do hloubky a snaží se vydělat na těch, kteří se v daném oboru vůbec neorientují. Obvykle provedou jen dílčí změny, které ničemu nepomohou.

Přistála vám v e-mailové schránce podobná nabídka? Mějte se na pozoru.Přistála vám v e-mailové schránce podobná nabídka? Mějte se na pozoru.

Členství v katalogu? Ne, díky

Stačí zaregistrovat nové živnostenské oprávnění a během několika týdnů se ve vaší schránce začnou kupit nabídky „katalogových šmejdů“. Kromě dopisu s popisem obrovských výhod, které bude mít zalistování pro vaši značku, samozřejmě neopomenou do obálky přiložit i fakturu k zaplacení. Její podoba budí dojem dobře situované firmy s bohatým zázemím. Bohužel se však jedná jen o iluzi a dané katalogy prakticky nikdo nenavštěvuje.

Valná většina smysluplných katalogů nabízí zalistování zdarma. V současnosti většině firem obvykle postačí zápis do katalogu od Googlu (Moje Firma) a Seznamu (Firmy.cz). Ostatní katalogy zákazníci využívají jen zřídka v případech, kdy se jim nepodaří nalézt to, co potřebují, ve svém okolí.

V případě telefonického hovoru rozhodně neuzavírejte dohodu při prvním telefonátu. Zjistěte si o daném katalogu nebo společnosti více informací a důkladně zvažte, zda se vám spolupráce vyplatí. Ve většině případů nikoliv, ale na druhou stranu nikdy neříkej nikdy.

Sociální sítě a influenceři nejsou zárukou úspěchu

Poslední velká skupina nevyžádaných nabídek se týká sociálních sítí. Influenceři jsou fenoménem dnešní doby a nejčastěji uváděným vysněným povoláním u dětí. Mnohé menší firmy často podléhají dojmu, že spojení s těmito osobami musí zákonitě vést ke zvýšení tržeb. Není tomu tak. Ne u všech produktů a služeb se tato forma marketingu vyplatí. V některých případech může špatně zvolený influencer svým jednáním jméno značky v očích zákazníků nenávratně poškodit.

Pokud se vám influencer ozve, zpozorněte.Velká jména obvykle žádnou aktivní sebeprezentaci nevedou, protože je firmy o spolupráci prosí samy. Oslovování je doménou začínajících influencerů, kteří o své místo na slunci teprve bojují. Většinou se jedná o profily s tisíci fanoušky a poměrně omezeným dosahem. Zvažte proto opravdu dobře, zda se vám podobná spolupráce vyplatí. Před jejím započetím si navíc důkladně vyjasněte své představy, abyste poté nebyli nepříjemně překvapeni.

Věděli jste, že existují šikovné nástroje pro analýzu instagramových profilů, např. Toolzu.com? Zjistíte díky nim např. míru zapojení publika, průměrnou aktivitu uživatelů, příspěvky za den a týden apod.Věděli jste, že existují šikovné nástroje pro analýzu instagramových profilů, např. Toolzu.com? Zjistíte díky nim např. míru zapojení publika, průměrnou aktivitu uživatelů, příspěvky za den a týden apod.

Často se rovněž setkáte s nabídkou propagace ve velkých skupinách na Facebooku. Jejich původci však mnohdy příliš nepřemýšlejí nad tematickou příbuzností vaší značky a skupiny na sociální síti. K čemu bude třeba firmě vyrábějící zimní obuv členství ve skupině „Milujeme plavání“? 

Důvěřuj, ale prověřuj

Ne každá nabídka, kterou dostanete musí být podvodná nebo úplně zbytečná. Občas se podobným způsobem snaží získat zakázky nezkušení, ale velmi talentovaní lidé. Vždy byste však měli zpozornět a detaily případné spolupráce  si pořádně prostudovat. Obecně platí, že kvalitní freelanceři a marketingové agentury nemusí své klienty aktivně oslovovat – najdou si je totiž sami na základě referencí a dobré reputace. Myslete na to, až rozkliknete nabídku nejlepšího webdesignera v České republice, který se rozhodl, že si obědovou pauzu zkrátí opravou vašeho webu. Něco tady totiž nejspíše nehraje…