Nefunguje váš YouTube kanál jak by měl nebo s YouTube teprve začínáte? Přečtěte si v sedmi bodech, jak nastavení YouTube kanálu nepodcenit a vyždímat z něj vše.

Nastavení youtube kanáluNastavení youtube kanálu

YouTube je médium velice vděčné – ačkoliv se mohou zdát vyšší náklady na produkci video obsahu náročnější na start, investice do videa je z dlouhodobého hlediska dobrý krok. Řekněme si to na rovinu – lidé dnes preferují komfortní sledování videa nad čtením. Nejen z tohoto důvodu se čím dál více ukazuje, že video je velice výkonným propagačním nástrojem. Zdánlivě jednodušší variantou práce s YouTube je spolupráce s tzv. influencery – lidmi, kteří již na YouTube mají svoje publikum a mnohdy ve své produkci nabízí product placement. Tento článek se však zaměří na něco trošku jiného – na správné nastavení YouTube kanálu, neboť vlastnictví YouTube kanálu je věc, která má dlouhodobý potenciál a může s výše zmíněným influencer marketingem dobře spolupracovat. Samotné vytvoření kanálu je snadnou záležitostí, avšak vytvořením kanálu všechno teprve začíná.

Pojďme se podívat na 7 tipů, jak nastavit YouTube kanál

#1 Jak na ověření YouTube kanálu

Ověření kanálu otevírá nové možnosti, jak kanál využívat. Tyto 3 jsou nejdůležitější.

  • Umožňuje nahrávat vlastní náhledy (thumbnaily)
  • Umožňuje spárovat kanál s ověřeným webem (viz. dále)
  • Umožňuje nahrávat videa delší patnácti minut

Pro ověření kanálu potřebujeme telefonní číslo a návštěvu stránky www.youtube.com/verify, kde proběhne samotné ověření. Ověření telefonním číslem se používá jako ochranný mechanismus proti masové tvorbě nových kanálů.

Ověření účtu na YouTubeOvěření účtu na YouTube

#2 Spárování YouTube kanálu s ověřeným webem

Spárování YouTube kanálu s ověřeným webem poskytuje vlastníkovi kanálu možnost přidávat odkaz na web přímo do videa – nikoliv tedy pouze do popisku videa. Odkazy přímo ve videu se následně aplikují pomocí tzv. rich cards – interaktivních prvků ve videu, toliko oblíbených pro zobrazování výzvy k navštívení webu či nákupu zboží v požadovaný okamžik. Nejdříve je třeba konkrétní web ověřit pomocí služby Google Search Console. Jak připojit spárovaný web se dozvíte v bodě 5 tohoto návodu.

#3 Nastavení šablony pro upload videí na YouTube

Šablona pro upload videí je vskutku šikovný pomocník – umožňuje totiž přednastavit mnohá důležitá nastavení a ušetřit velké množství času. Dejte si na tvorbě šablony záležet, neboť kvalita se promítne do všech nahrávaných videí – více o faktorech úspěšnosti jednotlivých videí si povíme v jednom z dalších příspěvků, nicméně už nyní je třeba důležitost šablony zdůraznit. K přípravě kvalitní šablony si připravte vhodná klíčová slova a blok informací pro popis videa, který bude pro všechna videa stejný –měl by obsahovat zmíněná klíčová slova a odkazy na váš web a sociální média, a to vč. odkazu na samotný YouTube kanál.

Nastavení šablony na YouTubeNastavení šablony na YouTube

#4 Proč mít kvalitní YouTube Channel Art

Jít na obchodní schůzku v otrhaných botách o Vás nevěstí nic dobrého. Mít channel art s ořezaným logem a podobně je ten samý případ. Lidé, kterým záleží na prvním dojmu, dají na kvalitu. Investujte do kvalitního channel artu a udělejte dobrý první dojem. Cenově dostupný channel art Vám poskytne jakýkoliv lepší grafik a vám se tak již nestane, že by někdo váhal se sledováním vašeho kanálu kvůli nedobrému prvnímu dojmu.

#5 Rozšířené nastavení YouTube kanálu

Rozšířené nastavení YouTube kanálu umožňuje připojení AdWords účtu, ale také nastavení cílení na danou zemi a v neposlední řadě uvedení klíčových slov kanálu. Nezapomeňte na ně a připravte si více než 3 fráze, neboť je škoda nevyužít plného potenciálu této utility. Naleznete zde rovněž možnost přidat přidruženou webovou stránku – ta musí být ověřena dle bodu 2 uvedeného výše v tomto návodu.

#6 Vybraný obsah na YouTube kanálu

Nastavení vybraného obsahu vám pomůže propagovat váš kanál a videa. Především pak funkce „vybrané video” je vhodným nástrojem pro kontextuální doporučování obsahu, pokud nechcete pracovat s kartami. Služba YouTube může rovněž vybrat a zobrazit reklamu vašeho kanálu ostatním uživatelům, a to bez poplatku. To však udělá pouze v případě, že nějakou video reklamu zvolíte. Nebojte se tedy připravit si krátkou upoutávku a zvolit ji jako reklamu kanálu.

#7 Úprava rozvržení YouTube kanálu

Každý kanál může v hlavičce obsahovat dodatečné informace – odkazy na web, sociální média i popisek kanálu, který napomůže lepší dohledatelnosti. Vše, co je k tomu třeba udělat, je najít vhodné nastavení. Jděte na hlavní stránku kanálu a vpravo nahoře, hned vedle červeného tlačítka pro odběr klikněte na kolečko nastavení. Zde nastavte posuvník v sekci „upravit rozvržení kanálu” na pozici ON a nastavení zavřete. Následně klikněte na ikonku tužky, která se nachází v oblasti pro channel art – zde se vám nyní objeví možnost přidat odkazy na webové stránky „upravit odkazy”. Úprava rozvržení YouTube kanálu ovšem nabízí i další možnosti – především úpravy layoutu zobrazení jednotlivých videí, doporučených videí, seznamů a podobně.

Nastavení rozvržení na YouTubeNastavení rozvržení na YouTube

Kvalitní nastavení YouTube kanálu

Nechcete se s vhodným nastavením Vašeho YouTube kanálu párat? Nemáte na to čas? Nevadí, náš specialista si s tím poradí. Neváhejte nás kontaktovat. Nastavíme váš YouTube kanál a získáme tak pro vás lepší pozice ve vyhledávání.