Tento týden se ve světě PPC staly dvě poměrně významné události. Kolem jedné proběhla téměř vlna hysterie a druhá prošla zatím skoro bez povšimnutí. Jedna se týká AdWords a druhá Skliku. O co se jedná?

Největší změna v historii AdWords

4 pozice reklam v Google AdWords

Reklamy v Google AdWords se nezobrazují v pravém sloupci a mají 4 top pozice

Tohoto jste si možná už sami všimli. Google zrušil textové PPC reklamy v pravém sloupci vedle přirozených výsledků vyhledávání. První dojmy byly asi takové:

  • Je to v háji, PPC kampaně teď budou drahé.
  • Velcí inzerenti definitivně převálcují ty malé.
  • Organic se odsouvá až na pátou pozici.

Všechno podstatné k tomu na svém blogu napsala klikařka Petra Větrovská. Za citaci možná stojí následující odstavec:

Google tu není pro inzerenty. Ani pro PPCčkaře a dokonce ani pro SEO konzultanty. Google je tu pro uživatele. Technicky je Googlu úplně jedno, na co uživatel klikne, kde nakoupí a jestli dostane na výběr z 11 nebo ze 4. Pokud ale uživatel projde vyhledávačem spokojený.

Uvidíme, jak budou vypadat rozpočty našich inzerentů a výkony reklam v následujících měsících.

Produktové inzeráty Skliku konečně pod kontrolou

Skvělé zprávy přinesl Sklik. Tyhle updaty výrazně vylepší možnost optimalizace produktových inzerátů. Jde o seznam vyhledávacích dotazů a možnost přidávat vylučující klíčová slova do produktových inzerátů.

Vyhledávací dotazy pro produktové skupiny

Vyhledávací dotazy pro produktové skupiny
zdroj: Sklik

Statistika vyhledávacích dotazů je stejná jako ta, na kterou jste již nějakou dobu zvyklí u klíčových slov.
Ke statistice se nově dostanete proklikem na název “Produktové skupiny”. Pro editaci produktové skupiny slouží “trychtýř”, který se zobrazí po přejetí myší přes název Produktové skupiny.

Další inovací optimalizace výkonu vašich produktových kampaní je zapojení vylučujících slov. Vylučující slova fungují stejně jako je znáte z vyhledávání.

Zlepšení práce s produktovými inzeráty doplňují ještě statistické reporty na produktové skupiny a export a import produktových skupin.