Jedním z nejpalčivějších problémů komunikace se zákazníkem je, pokud mu vaše zpráva vůbec nedojde nebo si jí jednoduše nemá šanci všimnout. Přitom to není nic neobvyklého. Až 45 % všech e-mailů je považováno za spam, a není proto tedy divu, že spamové filtry jsou stále agresivnější.

Ačkoliv e-mailová zpráva může z vašeho serveru odejít, nemusí se k očím adresáta vůbec dostat. Je čím dál důležitější odesílat e-maily z mailserverů s vysokou reputací a mít správně nastavené DNS záznamy spjaté s rozesílkou e-mailů.

E-mailová zpráva může z vašeho serveru odejít, ale nemusí se k očím adresáta vůbec dostatE-mailová zpráva může z vašeho serveru odejít, ale nemusí se k očím adresáta vůbec dostat

Máte ty správné klíče? Bez optimálního nastavení SPF, DKIM a DMARC se nehnete

Co vlastně zkratky jako DNS, IP, MX, SPF, DKIM nebo DMARC znamenají? Chcete to vůbec vědět? Není lepší přenechat specializovanou práci specialistům a ušetřit si potíže způsobené nesprávným nastavením? Jednoznačně nejlevnějším řešením problémů s rozesílkou e-mailů je obrátit se na IT specialistu – síťaře. Nikoliv poskytovatele hostingu, člověka co vám v kanceláři opravuje počítače, nebo marketingovou agenturu, ale IT specialistu na slovo vzatého.

Pokud si nedokážete klíč vybrousit sami, jděte ke specialistovi

Nastavení těchto záznamů, sloužících jako klíče ověřující identitu, totiž není banální a zabíhat do technických detailů nemá smysl. Existují sice obecná doporučení, ale ve většině případů je stejně potřeba nastavením rozumět. Čím více služeb vaším jménem odesílá e-maily, tím složitější to pro vás bude. Tím spíše, pokud máte více navzájem se křížících domén a používáte více než jeden mailserver, což je dnes zcela běžné. Jeden mailserver užíváte pro běžnou mailovou komunikaci (G Suite, Microsoft 365 a další), zatímco e-shop používá kupříkladu funkci PHP mail() a newslettery odcházejí z Mailchimpu či jiného nástroje pro rozesílku mailů.

Zjednodušené zobrazení odesílání e-mailů z jedinné domény, ale z několika různých serverů a aplikací. Každá z nich potřebuje na DNS serveru nastavit správný klíč.Zjednodušené zobrazení odesílání e-mailů z jedinné domény, ale z několika různých serverů a aplikací. Každá z nich potřebuje na DNS serveru nastavit správný klíč.

Většina nástrojů pro e-mailing vám potřebné klíče SPF a DKIM poskytne. Potíž je v tom, že málokdy budete potřebovat pouze jeden záznam. Je proto nutné například SPF klíče kombinovat do jednoho záznamu, což může být někdy obtížné.

Ukázka autentifikace domény v aplikace pro automatizaci e-mailových kampaníUkázka autentifikace domény v aplikace pro automatizaci e-mailových kampaní

A co víc, můžete mít vše správně nastaveno, a přesto narazíte na problémy. Pokud máte na některém serveru špatné sousedy rozesílající spam nebo mailserver jednoduše nemá dobrou historii, i vy budete zařazeni do blacklistů, které jsou přejímány nejrůznějšími poskytovateli e-mailových služeb.

Na černé listině se však můžete ocitnout i z mnohem prozaičtějšího důvodu. Příliš mnoho adresátů jednoduše váš e-mail označí jako spam, aby ho již neobtěžoval. Nadměrně rozesílané newslettery nebo irelevantní obchodní sdělení bez personalizace jsou důvodem, proč mnoho lidí volí tuto snadnou cestu jednoho kliknutí.

Nepomáhá tomu ani skutečnost, že se mnoho odesílatelů snaží znepříjemnit odhlášení z newsletteru a dělá z celé věci zbytečnou blamáž. Odkaz pro odhlášení by měl být zřetelný. Jedině tak ochráníte svoji značku před tím, aby byla vnímána negativně a patřila do stejné skupiny jako podvodné a nevyžádané e-maily.

Zjistěte, zda máte správně nastaveno a server je důvěryhodný

Jak zjistit, zda máte vše správně nastaveno a že IP adresa, ze které je e-mailová komunikace odesílána, patří mezi ty důvěryhodné? Nejlepší bude, když to svěříte profesionálovi. Ten si udělá soupis, bystrým okem zkušeného specialisty vše zkontroluje, vyřkne ortel a doporučí případnou nápravu. Pokud zatím nechcete specialistu kontaktovat, využijte službu typu mail-tester.com dostupnou zdarma nebo rovnou využijte nástroj MXToolbox k monitoringu přímo stvořený.

Pomocí aplikace mail-tester.com si můžete ověřit průchodnost vašich e-mailůPomocí aplikace mail-tester.com si můžete ověřit průchodnost vašich e-mailů

Garantujte doručení důležitých zpráv dalším kanálem

Transakční e-maily jsou samozřejmostí. Chcete si být na 100 % jisti, že pro doručení transakčních zpráv děláte vše, co je ve vašich silách? Využijte i další kanály, například skvělé a dostupné SMS zprávy. Se službami typu Twilio si s pomocí vývojáře připravíte vlastní službu odesílající notifikace o objednávkách, platbách a dalších důležitých událostech. E-mail je jako pošta. A ta, jak jistě víte, není neomylná.

Řekl bych vám vtip o poště, ale nevím jestli vám dojde. Zdroj: loupak.czŘekl bych vám vtip o poště, ale nevím jestli vám dojde. Zdroj: loupak.cz