Ve čtvrtek 13. září jsme navštívili pátý ročník jedné z největších tuzemských konferencí zaměřených na e-commerce ShopCamp, jenž se tradičně koná v prostorech Fakulty architektury ČVUT. Konference je určena nejen pro provozovatele e-shopů a jejich zaměstnance, ale také pro marketingové poradce a poskytovatele služeb týkajících se e-shopů.

Ve dvou přednáškových sálech se představilo mnoho zajímavých osobností ze světa e-commerce. Hlavní program konference probíhal v sále Pošty bez hranic, o programu Samba.ai sálu rozhodli registrovaní účastníci hlasováním. Přednášky doplnily tři workshopové místnosti, kde se kromě samotných workshopů uskutečnila také Heureka Roadshow 2018. Jejím cílem je ukázat e-shopům i zástupcům agentur, jak vlastně Heureka funguje a pomáhá proniknout do jejich základů.

O ShopCamp 2018 byl i letos velký zájem O ShopCamp 2018 byl i letos velký zájem

CEO Shopsys zabývající se tvorbou e-shopů a B2B i B2C obchodů na míru Lukáš Havlásek přednášel o milnících růstu e-shopu i o bariérách, které je třeba překročit. Martin Hausenblas, spoluzakladatel Adler Czech, představil inspirativní příběh téměř dvacetiletého budování firmy, která je dnes špičkou v IT a logistice. O nejčastějších problémech online obchodů hovořil David Mareček, Za lepší weby. Na jednotlivých workshopech účastníci mohli proniknout do tajů PPC, SEO či Google Analytics.

Konference nabídla množství zajímavých a užitečných programových bodů, během kterých se lidé z praxe s účastníky podělili o cenné negativní i pozitivní zkušenosti. Jaké informace jsme si ale z 5. ročníku konference ShopCamp odnesli my?

Optimal Marketing vyrazil na 5. ročník konference ShopCamp 2018Optimal Marketing vyrazil na 5. ročník konference ShopCamp 2018

Václav Jurásek, Facebook specialista v Optimal Marketing:

“ShopCampje pro mě v dnešní době hlavně o setkávání. Je dobré potkat se s lidmi z oboru na kvalitní konferenci. Je pro mě ale obtížné vypíchnout konkrétní myšlenky. Mě ShopCamp obohacuje hlavně tím, že získávám nějaký obecný přehled i z oblastí e-marketingu, na které se nespecializuji. A je dobré, když člověk o těchhle oblastech neslyší pouze od svých kolegů z agentury.

Pokud bych přece jen měl něco vypíchnout, bude to přednáška Lady Pěgřímkové. Nemyslím si, že by od ní zazněla nějaká revoluční myšlenka. Ale za to nám krásně ukázala, jak je v e-marketingu propojeno všechno se vším a že je dobré pracovat se všemi kanály (blog a facebook nevyjímaje).

ShopCamp je určen hlavně pro klienty. A je opravdu dobře, pokud na ShopCamp klienti chodí. Protože informovaný klient je samozřejmě dobrý klient. :)”

5. ročník konference ze světa e-commerce ShopCamp5. ročník konference ze světa e-commerce ShopCamp

Marek Horyna, PPC specialista v Optimal Marketing:

“Na letošním ShopCampu mě nejvíce zaujal inspirativní příběh českého podnikatele, filantropa a ústeckého patriota Martina Hausenblase, který v roce 2000 spoluzaložil firmu ADLER, která je dnes jedním z největších výrobců a vývozců reklamního textilu v Evropě. Martin představil čím se odlišit a jak dosáhnout konkurenční výhody. Mluvil o tom, jak se vytváří hodnoty (spustil populární aplikaci Liftago, která spojuje pasažéry přímo s řidiči taxíků), budují vztahy se zákazníkem a představil i zrealizované vize, kdy se celá výroba daří dělat ekologicky a zcela bez odpadů.

Dalším černým koněm mého výběru pak byla přednáška "Email marketing pro malé a střední e-shopy", ve které Petr Havlíček rozkreslil způsoby, jak efektivně pracovat s automatizací a jak je možné zvýšit tržby z email marketingu a nenaštvat  přitom zákazníky. "Nedívám se na open rate, ale na konverze" a “E-shot - Newsletter - Reminder” bude od teď  pro nás něco jako nová mantra. Shopcampu zdar!”

ShopCamp 2018ShopCamp 2018