Asi všichni, kdo se zajímají o marketing, vědí, že online svět a především sociální sítě se mění opravdu rychle. Otázkou je, zda všechny změny dokážeme sledovat. Skvělou příležitostí pro nasátí módních trendů bylo online setkání Marketing Meeting zaměřené na sociální sítě, které si oblíbila především (ale nejen) Generace Z – TikTok, Snapchat, Twitch aj.

Marketing Meeting potvrdil, že sociální sítě mladé generace mohou komunikaci v online světě výrazně usnadnit. O své zkušenosti se zde podělili kupříkladu Ladislav Dyntar, zakladatel esportového týmu eSuba, Vít Janda, spoluzakladatel agentury TikTokuj.cz, nebo Vítězslav Klement, odborník na strategickou komunikaci. Co jsem si ze setkání tedy odnesl a co bych vám chtěl předat?

Největší pozornost byla věnována TikTokuNejvětší pozornost byla věnována TikToku

Není asi náhodou, že největší pozornost byla věnována TikToku. Síti, která již dávno není jen pro děti, jak jí bývá často chybně přisuzováno. Nejvíce uživatelů v České republice patří do věkové skupiny 18–24 let. Roste však i podíl kategorie 55+. TikTok také v současné době zažívá nejvýraznější růst ze všech sociálních sítí. Jelikož doba neustále zrychluje, není na co čekat – v případě TikToku vám může vlak ujet mnohem dříve než tomu bylo u Facebooku nebo Instagramu.

Všichni řečníci se shodli v tom, že TikTok je především o autenticitě – a to v ještě mnohem větší míře než jiné sociální sítě. Zajímavé bylo také srovnání této sítě s Instagramem. Zatímco na Instagramu má kupříkladu v oblasti fitcenter mnohem větší šanci prosadit se influencer s vyretušovanými fotkami a dokonalým tělem, na TikToku sledující zaujme mnohem spíše reálně vypadající jedinec, který si právě bere činku do ruky. Uživatelé se s ním totiž mohou ztotožnit. 

TikTok je také o spolupráci s influencery. Dobré je, že data zde hrají významnou roli a všichni jsou na to zvyklí. Nemá tedy cenu hlídat počet sledujících profilů, ale vyžádat si jasné informace, na jejich základě se rozhodnout a domluvit spolupráci. Generace Z chce být influencery možná i více než kosmonauty či lékaři. A právě díky tomu taky dobře ví, jak to chodí, a na čem je potřeba stavět.

TikTok je také mnohem rychlejší, než jiné sítě. Jestliže Reels snese i videa okolo minuty, u TikToku se držte 15 sekund. A jestli jste zvyklí (což je dobře!) chystat si obsah dopředu, tak pozor. Trendy na se zde mění velmi rychle a co platilo před měsícem, už nemusí. Tak ať vám obsah nezastará.

Ještě lepší než slova jsou ale příklady firem, které s TikTokem umí pracovat dobře. Na setkání dostaly pochvalu kupříkladu značky Dear Candy, Super zoo, Footshop, Zoo Praha, UOL Účetnictví. Jde tedy vidět, že i na TikToku lze úspěšně prezentovat prakticky jakoukoliv službu nebo produkt. 

Pokud vás využití TikToku pro marketingovou prezentaci zaujalo, můžete se inspirovat třeba na stránkách For Business, TikTok Creative Center nebo TikTok: Business Learning Center.