Affiliate marketing jako takový pro vás určitě není neznámým pojmem. Reklama na internetu se prodává na kliky, zobrazení nebo modelem CPA, tedy cost-per-action. V Česku i na Slovensku je zvykem, že nákup mediálního prostoru se soustředí hlavně na kliknutí a zhlédnutí. No v poslední době se právem na výsluní i v našich končinách dostává affiliate marketing využívající model CPA.

O výhodách affiliate marketingu jako takového snad ani mluvit nemusím. Když se někdo rozhodne tento kanál vyzkoušet, vynoří se základní otázka – založit si vlastní affiliate program, nebo využít služby sítě?

Pro ty, kteří mají raději názornou ukázku, je tu krátké video o tom, jak to celé funguje.

Obě řešení, ať už samostatný affiliate program, nebo síť, mají svoje pro a proti, a proto je třeba zvážit několik důležitých faktorů.

Samostatný program vyžaduje hodně času a zdroje

Samostatný program má svoje výhody. Inzerent přesně ví, s jakými publishery pracuje, má přímý dosah na provize a může okamžitě reagovat na jakoukoliv situaci.

Vytvoření a správa samostatného programu je však časově náročnější, vyžaduje mnohem vyšší vstupní náklady a lidi, kteří se mu budou přímo věnovat. Častokrát se stává, že si e-shop vytvoří vlastní affiliate program a dá ho na starost „lidem z marketinku.“ Ti na to nemají čas, nerozumějí tomu a skončí to fiaskem. Program je neúspěšný, nakonec zrušený a majitelé e-shopu to připisují affilu jako takovému. A přitom je v tom nevinně.

Síla affiliate sítě

Síť má jednoznačně navrch proto, že vytváří ekosystém vícera publisherů, inzerentů a jejich kampaní. Všechno se odehrává v rámci jednoho prostoru.

Publisheři, kteří jsou součástí profesionálních sítí, nemusí hledat či bloudit. Mají ihned k dispozici standardizované rozměry bannerů, popisy kampaní a podmínky.

Jasná výhoda je i agregace příjmů. Publisher získává provize z vícera kampaní a centrálně si je nechává vyplácet. Má také k dispozici administraci, kde vidí všechny výsledky naráz. Nemusí se hlásit do vícera systémů. Všechno si spravuje z jednoho místa. Zároveň v případě jakýchkoliv problémů se síť dokáže za publishera postavit. Nemusí tak řešit jakékoliv komplikace, z důvodu, že to leží na bedrech sítě, která se o to postará.

Pro inzerenta je výhoda zejména v tom, že ho to při vstupu nic nestojí. Registrace do sítě je většinou zdarma a platí jen předem dohodnutou provizi z uskutečněného nákupu bez DPH a poštovného. Stejně tak má jistotu, že o jeho affiliate kampaň se starají lidé, odborníci, kteří dělají vše pro to, aby byla úspěšná. Dohlížejí na to, zda je propagace v pořádku, zda publisheři dodržují podmínky kampaně. Kromě toho síť dělá aktivní akvizici nových publisherů, a to všechno pro to, aby kampaň prosperovala a aby byly obě strany spokojené.

Pro obě strany je výhoda také ve fakturaci – síť fakturuje inzerentovi všechny provize v jedné faktuře a také vyplácí všechny výsledky kampaní publisherům v jednom. Ani jedna strana tedy nemusí řešit faktury od vícera publisherů, resp. z několika affiliate programů.

Závěr

Obě varianty mají svoje pro a proti. Pokud si myslíte, že zapojení sítě by pro vás mohlo být přínosem z hlediska ušetření času a financí, určitě oceníte její služby. Pokud se tedy chcete stát součástí kvalitní sítě, můžete se bezplatně registrovat, ať už jako inzerent, nebo jako publisher například v síti Dognet, která aktivně působí na českém a na slovenském trhu.