Pokud se firma či živnostník rozhodne oslovit marketingovou agenturu za účelem propagace nebo spuštění online kampaně, měla by mít alespoň základní povědomí o tom, co chce a jaké výsledky očekává. V tom mi dáte jistě za pravdu. Nyní se ale nebudeme bavit o marketingových vizích, plánech a strategiích, nýbrž o požadavcích v oblasti grafiky, které agentuře usnadní celý kreativní proces.

Tvorba kvalitních podkladů pro budování značky vám v dlouhodobém horizontu vydělá více peněz, než kolik byste jednorázově ušetřili jejich ošizením. Pokud to se svou značkou nebo produktem myslíte vážně, představuje Brand book výhodnou investici do vašeho podnikání.

Jak dodávat grafiku agenturámJak dodávat grafiku agenturám

Logo

Logo je bezpochyby vnímáno jako jeden ze základních prvků brandingu a firemní identity. Snažte se proto agentuře dodat zdrojový soubor loga v co nejvyšší kvalitě. Zaručíte tím bezproblémovou prezentaci vaší značky.

  • Zdaleka nejlepší řešení spočívá v poskytnutí loga přímo ve vektorech, neboli křivkách. Jedná se o soubory s příponami PDF, EPS, SVG, AI, CDR. Pokud máte možnost některou ze zmíněných variant zaslat, učiňte tak, marketingová agentura to ocení.
  • Pokud nedisponujete logem ve vektorech, doporučujeme se do budoucna nad jeho vytvořením zamyslet. Do té doby však nemusíte všechny své plány pozastavovat, stačí sáhnout po obrázku ve vysokém rozlišení. Za nejlepší možnost je obecně považován formát PNG, který může mít průhledné pozadí a neztrácí kvalitu. Méně vhodná alternativa spočívá ve formátu JPG nejlépe na bílém nebo jednobarevném pozadí.
  • Jestliže nemáte k dispozici ani jednu z výše popsaných možností, bude vaše logo možné využít pro grafické návrhy tištěných i digitálních kampaní jen ve velmi omezené míře.
Jednoduché vysvětlení rozdílu mezi bitmapovou a vektorovou grafikou.Jednoduché vysvětlení rozdílu mezi bitmapovou a vektorovou grafikou.

Fonty

Další nedílnou součástí firemní komunikace jsou fonty. Jejich výběr mnohdy úzce souvisí s podobou loga, což ale není vždy podmínkou. Spousta značek ve své prezentaci využívá většího množství fontů současně. Zatímco jeden se hodí spíše na informativní obsah, další dobře poslouží při tvorbě sloganů a hesel.

Jaký font vybrat? Jak fungují licence? Kolik takové fonty vůbec stojí? Co je to psychologie fontu? Hledáním odpovědí na tyto otázky se zabývá celý vědní obor. Nejdůležitější je si význam fontu vůbec uvědomit, protože i jeho prostřednictvím probíhá komunikace s vnějším světem. Některé fonty můžete získat zcela zdarma pro osobní i komerční účely (např. Google Fonts), za jiné zaplatíte nespočet dolarů. Styl a řeč fontu berte v potaz, protože každé písmo může působit jako mužské, ženské, dětské, přátelské, chladné, striktní, neutrální, formální atd. Snažte se svou volbu vždy odvíjet od tónu komunikace, který je rovněž součástí brandingu.

Už teď je jasné, že správný výběr fontu je klíčový. Vyhledat pomoc profesionála sice něco stojí, ale z dlouhodobého hlediska se i tato investice vyplatí. Význam fontů jen potvrzuje fakt, že se o nich natáčejí i filmy.

Pokud již některé konkrétní fonty používáte, je ve vašem zájmu sdělit dodavateli jejich názvy. Zmiňte též kdy, a na jakém druhu materiálů, je používáte. Poskytnutím těchto informací usnadníte tvůrčí proces a zabráníte nechtěným průtahům a opakovaným revizím.

Ukázka zprostředkování používaných fontů.Ukázka zprostředkování používaných fontů.

Barvy a barevná paleta

Barva

V neposlední řadě nesmíme opomenout ani význam barev. Jedná se totiž o první věc, které si lidský mozek všimne a to i podvědomě. Proto je důležité ve všech materiálech zachovávat barvy, které vystihují vás a váš byznys.

Nejjednodušší a zároveň velmi jistou cestou k zachování konkrétní barvy je zapsání jejího hexadecimálního kódu. Jeho hodnotu naleznete v každém grafickém programu a vypadá například takto „#FFDD15“. Touto informací jistě potěšíte každou agenturu.

Barva a její hexadecimální kód.Barva a její hexadecimální kód.

Málokterá firma pracuje pouze s jednou barvou. Ono to ostatně není ani možné. I kdybyste měli černé logo, černé písmo a ve všech materiálech používali výhradně černou barvu, stejně ji budete vkládat na bílé či jinak barevné pozadí. Tudíž i v tomto případě používáte 2 základní barvy a rázem se jedná o barevnou paletu.

Barevná paleta

O barevné paletě hovoříme, pokud firemní identita obsahuje více než 3 barvy. Její konkrétní podoba může být různá, důležité jsou již zmíněné hexadecimální kódy pro každý z dílčích odstínů.

Barevná paleta s hexadecimálním kódem každé barvy.Barevná paleta s hexadecimálním kódem každé barvy.

Tipy pro vyhledání a sestavení barevné palety:

  • color.adobe.com
  • coolors.co

Vše, co jsme v tomto článku zmínili, by mělo být základním předpokladem k oboustranně přínosné spolupráci. Předáním výše zmíněných parametrů (logo, fonty, barvy) agentuře zajistíte hladký průběh zpracování požadovaného úkolu. Ať už se jedná o digitální, nebo tištěné médium.

 


 Zdroj úvodního obrázku: http://www.freepik.com