Letošní konference E-mail Restart se konala v pražském kině Dlabačov. Byla opravdu vydařená. 25. 1. 2023 se zde sešlo celkem 300 účastníků a 16 přednášejících, kteří jsou špičkami ve svém oboru. Organizaci konference měla i tentokrát pod palcem agentura Taste .

Cílem bylo prezentovat návštěvníkům e-mailing, jako nástroj, který je v marketingu již dlouhá léta, ale stále je vysoce efektivní a současně i upozornit na jeho nové příležitosti a hrozby.

A jak celý den probíhal?

Strategie , doručitelnost a legislativa

Po úvodním slovu moderátora Michaela Kocha (Taste) následovala přednáška Lukáše Balka z Ecomailu. Lukáš ve své prezentaci opakoval, že e-mailing není jen o zasypávání e-mailových schránek tunami hromadných produktových e-mailů a tlaku na výkon, ale ukázal jak k e-mailingu přistupovat tak, aby se retenční marketing stal cestou k dlouhodobému úspěchu. 

Marketingový ředitel Jaroslav Kaucký (Zoot, Bibloo, UrbanStore) přirovnal, ve svém vstupu, e-mailing k manželství po 20 letech. Vášeň je sice pryč, ale evidentně to skvěle funguje. Ve své případové studii popsal, jak se mění role e-mailingu v marketingovém mixu a jaké strategie nyní v e-mailingu fungují a jaké nefungují.

Následovala panelová diskuze z e-mailingové praxe, která se týkala klíčové doručitelnosti e-mailů. Témat se společně věnovali David Finger (Seznam.cz),  Jan Tlapák (Ecomail.cz) a Petr Cikán (Sherpas Tech). Svými zkušenostmi a smyslem pro humor přispěl do panelové diskuze také Ruslan Skopal, ředitel a spoluzakladatel společnosti Trenýrkárna.cz. 

Jaká nová pravidla a normy týkající se zákona o ochraně spotřebitele nás čekají v roce 2023 objasnila advokátka Petra Stupková. 

Sběr e-mailových adres a automatizované kampaně

Report z konference E-mail Restart 2023Report z konference E-mail Restart 2023

Další blok začal tématem Gamifikace, omnichannel komunikace a kinetické prvky v praxi. O zkušenostech, jak odlišit náš e-mail marketing od ostatních, se s námi prostřednictvím několika případových studií a praktických ukázek podělil spoluzakladatel firmy Promogen Jakub Malý. 

Jak vytěžit z nových kontaktů maximum? Tomuto tématu se věnovali pánové Luboš Segeťa a Ondřej Kužílek, kteří objasnili, jak prostřednictvím e-mail marketingu budovat svoji značku. 

Značka identita a expanze

Třetí blok zahájili manželé Lucie a Lukáš Koneční z Ochutnej Ořech. Na své případové studii ukázali, jak ve svém projektu propojují e-mailing a obsahový marketing od začátku až do konce. Zajímavé bylo veřejně slyšet to, že některé obecně známé a populární taktiky nemusí vždy fungovat tak, jak někteří marketéři ve svých prezentacích garantují. Opisování zkrátka nemusí být ta nejlepší strategie.

Report z konference E-mail Restart 2023Report z konference E-mail Restart 2023

V další panelové diskuzi se představila Kristýna Křížová ze společnosti Agátin svět, nadšený markeťák Janek Žežula z firmy  CityZen, s. r. o. a zkušený specialista v oblasti marketingu Jan Jelínek z firmy Alense. Společně se věnovali expanzi na zahraniční trhy.

Důležitost jednotného stylu, identity a hlavně autenticity v e-mailech ukázal na několika povedených i nepovedených příkladech copywriter Pavel Šenkapoun. 

Datově řízené automatizace a analytika

Po posledním coffee breaku přišel závěrečný blok. Další téma přednášky bylo Jak omezit v e-mailingu ztrátové zákazníky a udržet si ty stávající. V tomto ohledu nám poradil Jan Jelínek z firmy Alense. 

Report z konference E-mail Restart 2023Report z konference E-mail Restart 2023

Konferenci zakončil poradce v oblasti webové analytiky a Google Analytics Jan Tichý, který kladl důraz zejména na e-mailing jako marketingový nástroj budoucnosti. 

Celý den byl ukončen menší after party, na které si mohli účastníci konference vyměnit  kontakty a sdělit si své poznatky při sklence prosseca.