Facebook odkryl metody správy uživatelských hesel. Jak nakládá s našimi hesly? A jaká je jejich ochrana? Lidé svá hesla sdílejí nebo používají opakovaně. V takovém případě může čas od času dojít k odcizení. Facebook proto vytvořil opatření, která zvyšují bezpečnost účtů všech uživatelů.

Opatření Facebooku pro ochranu hesla uživatelů

Facebook vždy nahradí uložené heslo pomocí kryptografické šifry náhodně vybranými znaky. Toto je jedna z cest, kdy si Facebook sám ověřuje, že se přihlašujete pod správným heslem. Heslo není ukládáno v prostém textu.

Máte bezpečné heslo na Facebooku?Máte bezpečné heslo na Facebooku?

 

  1. Detekování podezřelé aktivity – i přesto, že zadáte své přihlašovací údaje správně, může Facebook detekovat přihlašování z jiného zařízení nebo lokace, které nejsou obvyklé. V tomto případě je vyžadována ověřovací otázka, aby Facebook zjistil, že jste skutečným vlastníkem přihlášeného účtu.

  1. Oznámení přihlášení – v uživatelském nastavení je možné zapnout funkci, kdy při podezřelé aktivitě přijde od Facebooku upozornění.

  1. Zcizené přihlašovací údaje – Facebook v pravidelných intervalech sleduje databáze, které jsou veřejně publikované, kde je možné najít právě odcizené kombinace přihlašovacích údajů. Je známo, že mnoho uživatelů Facebooku svá uživatelská jména, e-mailové adresy a hesla používají napříč různými službami. V případě, že Facebook najde někde shodu, při dalším novém přihlášení vás vyzve, abyste své heslo změnili.

  1. Bezpečnostní klíč – Facebook umožnil registraci vlastního bezpečnostního klíče. Klíč si uložíte na svém USB zařízení. Toto bezpečnostní opatření může být velmi užitečné pro novináře, politiky a jiné podobné uživatele.

 

Máte bezpečné heslo na Facebooku?Máte bezpečné heslo na Facebooku?

Jak zabezpečit svůj uživatelský účet?

  1. Změna hesla – jednou z možností je změnit své heslo pro přihlášení na Facebook. Toto je možné provést přímo po přihlášení v nastavení. Doporučujeme vyhnout se opakovanému používání hesel u různých služeb.

  1. Typ hesla – volba hesla by se měla řídit podle obecně známých pravidel. Velká a malá písmena, číslice a další speciální znaky. Tak vytvoříte silné heslo.

  1. Bezpečnostní klíč a dvoufázové ověření – v případě, že si nastavíte tyto možnosti, při přihlášení vás Facebook vyzve o váš bezpečnostní kód nebo o potvrzení bezpečnostního klíče. Tak Facebook ověří, že se skutečně jedná o váš uživatelský účet.