Je tady další díl ze série rozhovorů s členy našeho týmu. Dnes si budeme povídat s Vojtou Veselým hlavně o číslech, reportech, automatizacích a e-mail marketingu. A aby to nebyla nuda, dostaneme se i ke kapele a koncertům.

„Tak nějak větší radost z maličkostí,“ Vojta Veselý o číslech, marketingu a hudbě„Tak nějak větší radost z maličkostí,“ Vojta Veselý o číslech, marketingu a hudbě

Marek: Ahoj Vojto, zdravím Tě.

Vojta: Ahoj Marku.

Marek: Vojto, jak vidíš marketing?

Vojta: Cílem marketingu je samozřejmě zisk. Podle mě by zisk neměl mít pouze prodejce, ale taky člověk, který nakupuje či využívá danou službu. Nechci lidem nabízet produkty, které nepotřebují. Nepotřebují, ale přesto je „pod tlakem“ třeba koupí. Takže já vidím marketing jako smysluplnou komunikaci.

Marek: Začal jsem trochu z ostra. Asi proto, abych vyvážil ten minulý hippy rozhovor... Ale teď vážně: Dnes bych si s tebou chtěl povídat hlavně o číslech, reportech, e-mailingu, ale aby to nebyla nuda, dostaneme se určitě i ke kapele a koncertům. Pojďme ale pěkně popořádku: Vojto, jaká byla tvá cesta do agentury Optimal Marketing?

Vojta: Aha. No poměrně nenápadná. Vystudoval jsem přírodovědu v Praze, konkrétně geologii. Po škole jsem nastoupil na plný úvazek do Českého svazu ochránců přírody Bílé Karpaty. Byla to práce, která mi opravdu dávala smysl. Staral jsem se o bělokarpatské louky, ale bohužel skoro 100 % času z kanceláře. Sháněl jsem peníze, organizoval lidi, musel jsem mít pořádek v administrativě, a tak. Když já bych radši vzal do ruky křovinořez a vyrazil čistit louky přímo do terénu. Nedokázal jsem chodit sedět do kanceláře 8 hodin denně 5 dní v týdnu. Z plného úvazku jsem po roce couvnul. Obnovil jsem si živnost a začal pracovat v Optimalu. S ochránci spolupracuju pořád, teď už externě. V létě se starám o louky. A tentokrát už ne z kanceláře, ale s křovákem v ruce. (smích) Většinu času ale teď věnuju hudbě a marketingu.

Vojta při kosení bělokarpatských lukVojta při kosení bělokarpatských luk

Marek: Můžeš trošku popsat svůj styl práce? Myslím tím to, kde a jak rád pracuješ, jaké máš triky na soustředění, jakou komunikaci preferuješ a podobně?

Vojta: Pracuju částečně z kanceláře, částečně z domu, někdy z kaváren a někdy na cestě. Trik na soustředění mám poměrně jednoduchý – telefon dát do jiné místnosti, vypnout sociální sítě a chaty, neprojíždět e-maily, pustit hudbu, třeba jazz je pro práci super, a pracovat na jedné konkrétní věci až do stavu dokončení, je-li to možné.

Marek: Máš nějaké oblíbené aplikace, které ti pomáhají pracovat efektivně, případně udržovat spojení se světem, když nesleduješ sociální sítě?

Vojta: Používám třeba aplikaci Toggl pro měření odpracovaného času, to mi mimochodem taky pomáhá v soustředění – když mi běží čas, tak neskáču z úkolu na úkol. Pak pro týmovou komunikaci je víceméně nezbytné používat nějakou aplikaci pro projektový management. Zadávat tam úkoly a komunikovat uvnitř aplikace. Protože když si vypnu telefon a chat, tak se mi prostě nedovoláš, že jo. (smích) V agentuře teď máme Asanu. Plus já ještě používám Trello pro své osobní věci.

Marek: Vnímám tě jako velmi disciplinovaného člověka a taky něco vím o tvých stravovacích návycích. Můžeš něco z toho prozradit našim čtenářům?

Vojta: Hah, jasně, snídani si spolu už moc nedáváme. (smích) Většinou jím jen jednou denně někdy k večeru. Asi to nebudu nějak zdlouhavě rozvádět. Jasně, většina lidí se lekne, když jim tohle řeknu. Ale v žádném případě nejde o nějaké sebetýrání nebo hloupý experiment. Právě naopak, jednou denně se naprosto zastavím a hodinu nedělám nic jiného. Tento systém stravování má milion pozitivních efektů. Ale to už si každý může dohledat. Já na sobě pozoruju hlavně mnohem míň únavy v průběhu dne a tak nějak obecně větší radost z maličkostí. Navíc tohle vůbec nedělám nějak fanaticky. Když jdu s někým na oběd, na oslavu, kamkoliv do společnosti, tak to neřeším.

Marek: Ok, tak zpátky k marketingu. Možná se konečně dostaneme k těm číslům, reportům a e-mailingu. Můžeš trošku přiblížit to, jak ses od e-mailů dostal až k automatizovanému vytváření real-time reportů?

Vojta: Snažím se ulehčovat práci sobě, svým kolegům, svým klientům. Hledat takové řešení a automatizace, které jednak ušetří práci, a zároveň tuto práci robot zvládne většinou i spolehlivěji než člověk. Když jsem přišel do agentury, tak víceméně neexistoval žádný hotový proces na tvoření každoměsíčních reportů pro klienty (pozn. respektive jejich tvoření bylo pro všechny hodně náročné :)). A byl jsi to právě ty, kdo mě nakopl do tohoto světa automatizací a robotů. Začali jsme tvořit real-time reporty v Google Data Studiu. Do reportu tahám data ze všech možných směrů, která se, jak jinak než automaticky a real-time, propisují do jednoho uceleného reportu, který si kolegové i klienti zobrazí přes živý odkaz, živé URL. Jedná se o data ohledně výkonu webu a e-shopů z Google Analytics, data ze sociálních sítí, Facebooku, Instagramu, data z PPC kampaní, Google Ads, Sklik, data ode mě z e-mailingu, data z Togglu, kde měříme odpracovaný čas a jiné. Toto všechno je pak přehledně uspořádáno v jednom zjednodušeném reportu – grafy, čísla, příběhy. Do reportu pak každý měsíc vkládáme taky krátké slovní hodnocení od jednotlivých specialistů. Osvětlení práce v uplynulém měsíci a doporučení pro další kampaně. Nevzniklo to přes noc, ale teď už nám to, myslím, pěkně šlape.

„Snažím se ulehčovat práci sobě, svým kolegům, svým klientům.“„Snažím se ulehčovat práci sobě, svým kolegům, svým klientům.“

Marek: Baví tě čísla?

Vojta: Čísla a matika mě baví. Baví mě příroda. I proto jsem tehdy studoval aplikovanou geologii. Tam se mi spojilo vše. Matika i příroda. Část přednášek jsem odchodil na Matfyzu (smích).

Marek: Baví tě automatizace a technologie?

Vojta: Jasně, to už jsem asi popsal výš. Baví mě na tom úspora času, spolehlivost a třeba v e-mailingu můžeš posílat hodně personalizované e-maily právě díky automatizaci a segmentaci.

Marek: A co e-mailing? Jak ho vidíš? Má budoucnost? Je to podle tebe, vedle všech těch sociálních sítí, stále aktuální formát?

Vojta: Rozhodně je a bude aktuální dlouho. Ale tahle otázka je na místě. Ono to totiž svádí k tomu e-mailing podceňovat. Někdy to vidím i u klientů. Technologie se neustále rozvíjejí, sociální sítě mají obrovský boom. Prostě e-mail je tu zdánlivě beze změny desítky let, tak to k takovým otázkám jednoduše svádí. E-mailing, tak jak ho vnímám já, je perfektní nástroj především v péčí o stávající zákazníky, jejich udržení. Když se budeš o svého zákazníka dobře starat, bude si tě pamatovat, přijde znovu, rád u tebe opět nakoupí nebo využije znovu tvoje služby. Takový zákazník tě nakonec doporučí i svému okolí. Když se podívám do Google Analytics a konverzní poměr z e-mailingu ti pravidelně běhá nad 10 %, je to super.

Marek: Neprudí lidi plné e-mailové schránky?

Vojta: Prudí. Mě taky prudí. Ale já lidem neposílám, o co nestojí. Doufám, že ode mě tam najdou minimum prudících zpráv, ideálně ani jednu.

Marek: A co tvůj volný čas? Na rozdíl ode mě hraješ v poměrně úspěšné kapele. Můžeš k tomu něco říct našim čtenářům?

Vojta: Můj volný čas se v tuto chvíli rovná hudba plus příroda. Mám své malé nahrávací studio, kde prakticky denně buďto píšu, nahrávám, nebo mixuju hudbu. Taky se teď hodně v hudbě vzdělávám, to mi během posledního půlroku dost otevřelo oči. Nejúspěšnější projekt je teď určitě kapela Billow, kde na hudbě pracuju s kamarády Lenkou a Kubou.

Vojta v kapele BillowVojta v kapele Billow

Marek: Hudbu vydáváte na různých nosičích, třeba kazetách. Proč právě kazety?

Vojta: Jojo, trochu jsme se svezli na renesanci audiokazet. Ale z naší strany to nikdy nebyl kalkul. My jsme děcka ze začátku devadesátek, takže jsme se do kazet narodili. Jsou nám blízké.

Kazeta Billow – Seascape [2019]Kazeta Billow – Seascape [2019]

Marek: Před pár měsíci jste vydali druhou desku. Mimo jiné vím, že se poslouchá poměrně hodně i v zahraničí.

Vojta: Jojo, deska se jmenuje Seascape a vyšla mimo jiné i na vinylu. Se zahraničím nám hodně pomohlo vydavatelství Z Tapes, které nám pomáhá šířit naši hudbu do světa. Z Tapes – to je vlastně jeden člověk Filip Zemčík, se kterým se spolupráce přehoupla tak nějak přirozeně do přátelství. Teď nevím přesně, ale snad 80 % poslechů a prodejů máme ze zahraničí, hlavně Japonsko a Spojené státy. Je naprosto super vědět, že když jsi stovky hodin zavřený ve studiu, že to bude pravděpodobně lidi zajímat, až vylezeš s novou deskou nebo singlem. Super motivace.

Marek: Kdy tedy vyrazíte na turné do Japonska?

Vojta: Tento rok bychom rádi objeli kousek Evropy. 2021 Japonsko nebo Amerika, nevím, uvidíme. (smích)

Marek: Vzhledem k tomu, že je tady přelom roku, tak se chci zeptat: Jak vidíš rok 2020?

Vojta: Bude skvělý. Do nějakých marketingových prognóz se teď pouštět nebudu. Vizionář jsi tady spíš ty. (smích) Ale co se týče e-mailingu a automatizací – tady bych se investicí nebál.

Marek: Máš pro naše čtenáře na závěr nějaké inspirační tipy?

Vojta: Hah. Najít v životě to, co tě baví a snažit se tím dělat radost sobě i svému okolí. Jasně, zní to jako strašné klišé, ale prostě je to tak.


Pokud chcete můžete si rozšířenou verzi tohoto rozhovoru poslechnout i jako podcast.