I přesto, že už bylo o SEO mnoho napsáno, existuje stále řada nejasností a neustále dochází k opakování stejných chyb. Jednou z těch nejčastějších jsou špatně zvolené cíle.

Často ve své marketingové praxi narážíme na následující otázku:

Jak dělat SEO tak, aby byl náš web na prvním místě na Googlu a na Seznamu, na klíčové slovo XYZ*?

* Slovo či fráze XYZ se liší vždy podle zaměření klientova webu.

Na dosahování prvních pozic ve vyhledávačích lákají i renomované agenturyNa dosahování prvních pozic ve vyhledávačích lákají i renomované agentury

Je první pozice skutečným cílem SEO?

Na první pohled se může zdát, že honba za prvními pozicemi ve vyhledávačích je to pravé. Být na první pozici na frázi XYZ je však pouze část úspěchu. Dalším úkolem SEO je, aby na váš odkaz ve výsledcích vyhledávání vůbec někdo kliknul a dostal se tak na vaši stránku. A pak, aby na dané stránce naplnil její cíl.

SEO patří pouze mezi zdroje cílené návštěvnostiSEO patří pouze mezi zdroje cílené návštěvnosti

Myslíte si, že má cenu investovat prostředky do optimalizace pro vyhledávače, která přiláká na web spousty nových návštěvníků, kteří však okamžitě odejdou jinam? Nemá! Takové SEO je vyhazování peněz.

Na jaké fráze být první?

Pokud budeme provozovat např.e-shop s chovatelskými potřebami, můžeme se domnívat, že právě fráze chovatelské potřeby je ta pravá. Taková úvaha však může být mylná.

Dosahované výsledky v návštěvnosti na klíčové slovo chovatelské potřeby (Google Analytics)Dosahované výsledky v návštěvnosti na klíčové slovo chovatelské potřeby (Google Analytics)

Uvedená fráze nám při dobrém umístění ve výsledcích vyhledávání sice může přinášet spoustu návštěvníků — nás však zajímají zákazníci.

Dosahované výsledky v transakcích na klíčové slovo chovatelské potřeby (Google Analytics)Dosahované výsledky v transakcích na klíčové slovo chovatelské potřeby (Google Analytics)

Ano, někteří čtenáři už zajisté slyšeli něco o long-tail strategii. Ve stejném období nám na zkoumaném e-shopu přinesla největší tržby fráze "fitmin na klouby pro stenata", která nám sice přivedla pouze 5 návštěv, ale její konverzní poměr byl 20 %.

Pozice by tedy rozhodně neměly být cílem SEO, ale pouze prostředkem k dosažení vámi stanovených cílů. V SEO jde především o získání kvalitní návštěvnosti z přirozených výsledků vyhledávání.

Agentura či SEO firma, která svou práci končí tím, že váš web dostane na první pozici ve výsledcích vyhledávání dělá jen polovičatou práci.

Závěr: Dobré SEO jsou především dobré výsledky

Cíl vyhledávačů i dobré optimalizace pro vyhledávače je stejný: Vrátit uživatelům — ve výsledcích vyhledávání  —  kvalitní a relevantní obsah na jejich dotaz.