Zaspali jste začátky Facebooku a dnes je pro vás reklama drahá? Neopakujte stejnou chybu s Instagramem a TikTokem. Využijte možnosti levné marketingové komunikace, dokud jsou dostupné.

Nenechte si znovu utéct příležitost

Facebook patří mezi jednu z prvních sociálních sítí, mající v roce 2019 více než miliardu registrovaných účtů. Zpočátku byl vnímán jako hračka pro děti, ale velice rychle se stal silným on-line marketingovým nástrojem. Připadá vám dnes reklama na Facebooku drahá? Když tato síť začínala, stála jen zlomek dnešních cen. Tehdy ovšem řada podnikatelů podcenila její sílu a dnes, kdy je naopak prakticky nemožné zde prorazit bez finanční investice, je propagace příliš nákladná.

Naši dlouholetí čtenáři si vzpomenou, že jsme na tento fenomén poukazovali v článku 7 tipů pro využití sociálních sítí už v roce 2009. Podobně bychom vás teď rádi upozornili na otevřené dveře pro marketingovou komunikaci na Instagramu a úředevším TikToku, která má nezastupitelnou roli.

TikTok je předpokládaným hitem influencer marketingu

A vy jej můžete využít v rámci marketingových kampaní. Jaká jsou aktuální data?

S dostupností technologií stoupla také obliba videí. Předpokládá se, že Instagram bude letos nadále platformou číslo jedna pro influencer marketing. TikTok (platforma pro sdílení krátkých videí), vlastněný čínskou společností ByteDance a spuštěný v září roku 2016, jej však pomalu dohání. Do roku 2024 by měl podle odhadu předběhnout Facebook i Instagram v rámci investovaných finančních prostředků.

Odhad letošních útrat v USA podle Insider Intelligence bude v rámci jednotlivých platforem:

  • influencer marketing na Instagramu – 2,23 miliardy dolarů
  • influencer marketing na YouTube – 950 milionů dolarů
  • influencer marketing na TikToku – 774,8 milionu dolarů

Influencer marketing dokáže oslovit generaci Z, která nevyrůstala na televizi a v prohlížečích používá ad-blockery, takže ji většina reklam mine.

Z pohledu on-line marketingu je důležité zmínit, že vývoj nástrojů pro přípravu obsahu jde neustále kupředu. Příkladem je Zoomsphere, o kterém jsme psali v rámci workshopu, který proběhl na CopyCampu 2022.

S další zajímavou statistikou přišla platforma Whalar, které oslovila spotřebitele z USA ve věku 18 až 40 let. Podle výsledků:

  • 54 % nesleduje televizní program proložený reklamou,
  • 60 % uživatelů považuje reklamy za rušivé,
  • 62 % lidí dá přednost produktu od uživatele sledujícího stejné influencery,
  • 73 % uživatelů osloví nejvíce doporučení někoho, s kým se ztotožní.

Výhody TikToku oproti jiným platformám

Čísla spojená s TikTokem už známe. Jaké jsou však jeho výhody a v čem se liší ve srovnání s ostatními sociálními platformami?

  • Sledování jiných účtů – na TikToku není třeba přímo někoho sledovat, algoritmus sám odhadne, o jaký obsah byste mohli mít zájem.
  • Závislost dnešní doby – TikTok je návykový, podobá se televiznímu vysílání, tedy konzumaci vizuálního a zvukového obsahu, který je uživateli předložen. Od uživatele se při hledání obsahu, který ho zajímá, neočekává tolik aktivity jako u jiných sítí. TikTok cílí spíše na nenáročné publikum, takže dovede snadno oslovit nové uživatele.
  • Registrace – obsah TikToku je dostupný bez registrace.
  • Nadnárodnost – TikTok je oproti jiným platformám zcela nadnárodní. Video samo o sobě je univerzálním jazykem. Stačí základní znalost angličtiny a uživateli je rázem dostupný kompletní obsah sociální sítě.

Důkazem je český TikToker Ondy Mikula s více než 38 miliony sledujícími, což je několikanásobně více, než je počet obyvatel České republiky.

Screen z účtu Ondyho Mikulky na TikTokuScreen z účtu Ondyho Mikulky na TikToku

Úspěchu TikToku se snaží přiblížit také Instagram. Začal nabízet obsah i od uživatelů, které daný účet přímo nesleduje. Vzhledem k tomu, že ohlasy byly spíše negativní, Instagram změnu částečně stáhl, označil ji za test a zvýšil procento zobrazovaného obsahu od sledovaných účtů. Jak se však vyjádřil Adam Mosseri, šéf Instagramu, na svém twitterovém účtu:

Co z toho vyplývá? Nepodceňujte TikTok a jiné sociální sítě. Každá platforma je specifická, lze ji využít specifickým způsobem a oslovit jejím prostřednictvím odlišné publikum.

V roce 2009 jsme v článku Evoluce mediální komunikace napsali:

„Píše se rok 1998 a internet se mění z „místa pro podivíny“ na prostor, kde musí mít své webové stránky každá firma.“

— Marek Rolný, 4. 6. 2009

Podobné je to právě teď s TikTokem. Minulost se neustále opakuje. Není tomu tak dlouho, co byli uživatelé podobně skeptičtí k Facebooku.

Sledujte trendy i vizionáře a využijte je

Podstatou marketingové komunikace je předat ve správnou chvíli správnému uživateli to správné sdělení. To vše chce vhodné načasování, dobře zvolenou komunikační strategii a optimální realizaci.

V současné době úspěšně spolupracujeme na prezentaci na TikToku kupříkladu s Markem Košuličem z AZCD:

TikTok účtu AZCD.czTikTok účtu AZCD.cz

A jak jste na tom s TikTokem vy? Snažíte se ještě stále zachytit Facebook a Instagram, nebo jste raději včas naskočili do rozjíždějícího se vlaku a nové klienty vám přináší propagace na TikToku?

V dnešní době se vyplatí sledovat aktuální trendy, vizionáře přicházející s novými nápady nebo poslouchat podcasty s odborníky na dané téma. Veškerou získanou inspiraci poté můžete využít v rámci svých kampaní. S celým procesem vám rádi pomůžeme.