Společnost Google svůj vyhledávací algoritmus mění průběžně a změny jsou více či méně zřejmé. Změna, kterou se chystá vypustit v červnu 2019, však bude bezesporu patřit k těm razantnějším.

Změny v Google SERP: Na co se připravit?

Dle Google Search Liaison znamená update nazvaný Site diversity to, že ve výsledcích neplaceného vyhledávání naleznete na top pozicích nejvýše dva odkazy směřující na tutéž doménu, i kdyby mělo jít o stránky na subdoménách. Odkazy z rootovské domény i subdomény tak budou považovány za odkaz z téže domény. Existují samozřejmě případy, kdy budou v rámci zachování diverzity vyhledávání tyto subdomény vnímány odlišně.

Strop na zobrazení maximálně dvou odkazů z téže domény tedy bude mít i své výjimky, které určí systémy společnosti Google. Omezení by se rovněž nemělo týkat featured snippets a dalších doplňků vyhledávání. Většinový dopad však nelze popřít.

Co to pro vás může znamenat?

Další posun od SEO k SEM

Nižší účinnost SEO na konkrétní vyhledávací dotaz se dříve či později promítne ve zvýšení poptávky po pozicích placeného vyhledávání. Může se tak celkem snadno stát, že se vám zvýší náklady na reklamu ve vyhledávání Google Ads. Můžete pozice získat, ale můžete je také ztratit. Jedinou jistotou tak zůstanou PPC kampaně ve vyhledávání.

Rozmanitost přeje připraveným

Pro zachování a zvyšování market share ve výsledcích neplaceného vyhledávání jsou nyní weby s více než dvěma výsledky v TOP pozicích v přímém ohrožení. To mimo jiné znamená, že svoji obsahovou strategii upraví tak, aby pracovala s více tématy a vyhledávacími frázemi. Svoji roli mohou posílit publisheři a blogeři. Může se totiž celkem jednoduše stát, že se začnou více nakupovat pozice na externích doménách, na kterých ještě není dané téma pokryto a existuje zde šance, že by se takový výsledek ve vyhledávání mohl zobrazit na TOP příčkách.

Změny v analytice

Připravte se na zemětřesení v analytice. Změny v poměrech zdrojů neplacené návštěvnosti mohou zamotat nejen běžný přehled, ale mohou zatočit i s nastavenými indikátory výkonnosti. Zeptejte se vlastní agentury, zda o změnách ví a zda není na místě zvážit přehodnocení KPI vázaných na neplacené vyhledávání v Google Search.

Nic není definitivní

Sám Google upozorňuje, že se jedná o mírnou změnu a váš web se může zobrazit i vícekrát, pokud tak uzná za vhodné. Nezbývá tedy, než si počkat na roll-out této změny a těšit se na závěry. Těch se však můžeme dočkat klidně až za rok.

Co si pro vás Danny Sullivan a inženýři z Googlu připraví příště? Sledujte náš blog.