Když se řekne malý podnik, může si každý vybavit něco jiného. Malý e-shop s pár zaměstnanci na jeho provoz nebo také výrobní podnik starající se o poskytnutí práce živitelům padesáti českých rodin. Všechny malé podniky však mají něco společného, a tím je potřeba být vidět a vydělávat. Kdo se nesnaží o efektivní reklamu, má zaděláno na potíže s výdělky jak v době konjunktury, tak i v době recese.

V rámci kategorie malých a středních podniků jsou malé podniky vymezeny jako podniky, které zaměstnávají méně než 50 osob a jejichž roční obrat nebo bilanční suma roční rozvahy nepřesahuje 10 milionů EUR.

Zdroj: CzechInvest

Naši zákaznickou základnu tvoří právě takové podniky a můžeme tedy s klidem konstatovat, že právě malým podnikům se investice do PPC reklamy velmi vyplácí především díky jejím výkonnostním charakteristikám. Ostatně nahlédněte například do sekce případových studií o tom, jak PPC pomáhá malým firmám. Naleznete zde hned několik případů úspěšné implementace Pay Per Click reklamy pro e-shopy.

PPC reklama má rychlý rozjezd

I dnes se můžete celkem snadno setkat s radou, že na online marketing vám bude stačit dobré SEO a nemusíte utratit pracně vydělané peníze na placené reklamě. Podle průzkumu společnosti Criteo z roku 2017 to však není úplně pravda. 

80% zákazníků nezačíná svůj nákup ve vyhledávačích.

Stejně jako SEO, i PPC je součástí online marketingové komunikace a je tedy třeba k celé věci přistupovat strategicky. To znamená využívat synergických efektů omnichannel marketingu
Zatímco kvalitní autoritativní obsah má dlouhodobý pozitivní vliv na celkový podíl návštěvnosti z neplaceného vyhledávání, PPC reklama pomáhá jak zavedeným tak i nezavedeným značkám získat lepší a silnější pozice tam, kde jsou jejich potenciální zákazníci. PPC reklama je výborná jak pro akvizici zákazníků, tak i pro jejich retenci a udržování povědomí o značce.

Ještě před pár lety „stačilo mít web“ a trošku se o něj starat, dnes už však konkurence dávno nespí na vavřínech a investuje do pokročilých technologií jen proto, aby se přiblížila k vašim zákazníkům. Nenechte se okrádat o zákazníky a investujte pro začátek alespoň do ochrany toho, co už máte — tj. vaše značka. Možná to ani nevíte a vaše konkurence cílí na lidi, kteří hledají právě vás. Vyzkoušejte to.

Ukázka cílení na značku konkurence ve vyhledávání GoogleUkázka cílení na značku konkurence ve vyhledávání Google

PPC reklama má jednu nespornou výhodu – jakmile je kampaň připravena, může běžet okamžitě a výsledky na sebe nenechají dlouho čekat. Díky možnostem monitorování výkonnosti reklamních kampaní a jejich průběžné optimalizaci lze za udržení přiměřeného podílu nákladů na obratu zvýšit zisky vašeho podniku v krátkodobém horizontu, což se například o SEO říci nedá.

I během relativně krátké doby se dá díky dobře nastavené a spravované PPC kampani razantně zlepšit obchodní výsledky. Nárůst tržeb o více než 415 % je toho důkazem. Více informací o této kampani se dozvíte v případové studii e-shopu Potrubi.cz, kterou si můžete prohlédnout zde.

Dobře nastavená PPC kampaňDobře nastavená PPC kampaň

Ekonomická Pay Per Click reklama

PPC reklama je velmi dobře měřitelná. Díky monitoringu výkonnostních parametrů a bohatým možnostem nastavení PPC reklamy je PPC v dobrých rukou takřka zárukou úspěchu, samozřejmě je nutné brát v potaz i kvalitu webu, na kterou je PPC reklama směřována. Když to vezmete kolem a kolem, s PPC reklamou se dá začít již s částkou nepřesahující plat jednoho zaměstnance, pracuje pro vás 24 hodin denně a pokud by snad přišla na řadu nákladová optimalizace, pak je PPC správným společníkem. Vypnete a zapnete ji dle potřeby a nikdy si neřekne o zvýšení platu. Jen těžko dnes najdete výhodnější investici do rozvoje podnikání. Ekonomická však neznamená, že je vhodné rozpočet škrtit. I PPC potřebuje ke své plné produktivitě dostatek prostoru. Proto se často jako metrika měření její výkonnosti užívá PNO.

Jak začít s PPC reklamou

Existuje mnoho možností a nejlepší je začít s ohledem na zkušenosti. Pokud zkušenosti s PPC nemáte, pak bude nejlepší si vybrat vhodného experta na nastavení vaší první reklamní kampaně. Je důležité zvolit vhodnou strategii a používat ty formy PPC reklamy, které mohou poskytnout nejlepší možný výsledek. Základem je jistě reklama ve vyhledávací síti, remarketing a pro internetové obchody určitě i produktové inzeráty (PLA), které zobrazují vybrané produkty e-shopu na stránce výsledků vyhledávání.

Reklamy s produktovými informacemi (PLA) ve vyhledávání GoogleReklamy s produktovými informacemi (PLA) ve vyhledávání Google