Na následujících řádcích se zamyslíme nad tím, proč se vyplatí angažovat profesionálního korektora. Ani ten nejlepší článek návštěvníky zkrátka nepřiláká, pokud bude zcela nepochopitelný nebo plný chyb. Pár zkušených očí dovede z nedopracovaného kousku vytvořit hotový diamant a posunout vaši prezentaci na úplně jinou úroveň.

Základem každého kvalitního webu je hodnotný obsah. Seznamuje zákazníky s produktem, se značkou, vyzdvihuje její pozitiva a pomáhá odvést pozornost od případných nedostatků. Jenže opravdu dobrý text rozhodně nevzniká jednoduše, nevypadává jen tak samovolně z klávesnice. Jeho tvorba bývá často bolestivá a nezřídka zabere několik dlouhých hodin plných přemýšlení a přepisování. Po podobně náročné šichtě mnohdy autor nemá prostor ani chuť pouštět se do náročného pročítání a finalizačních úprav.

Profesionální korektor může několika zásahy vaši prezentaci zásadně vylepšit.Profesionální korektor může několika zásahy vaši prezentaci zásadně vylepšit.

Autorská slepota existuje

Stalo se vám již, že jste do světa vypustili článek a následně s hrůzou pročítali komentáře, ve kterých vás čtenáři upozorňovali na hromadu pravopisných, nebo dokonce faktických chyb? Ptali jste se sami sebe, jak se to mohlo stát, když jste si přeci text po sobě několikrát pročítali? Tento fenomén, známý jako autorská slepota, se nevyhýbá nikomu, dokonce ani těm nejlepším copywriterům nebo novinářům. Lidský mozek má tendenci si vlastní dílo logicky doplnit tak, aby mu dávalo smysl. Případné nedostatky proto autor skutečně nevidí, zatímco pozorný čtenář si jich všimne prakticky okamžitě.

Jistě jste si vědomi, že chyby mohou velmi negativně ovlivnit zájem návštěvníků o vaši značku. Weby plné očividných omylů bývají často zesměšňovány veřejností i konkurencí a potýkají se s všeobecnou nedůvěrou. Úroveň psaného textu o člověku řekne mnoho a chcete-li si udržet dobrou reputaci, neměli byste tento aspekt rozhodně podceňovat. Mýlit se je lidské, vyplatí se však hledat cesty, jak počet chyb omezit na minimum.

Kapitolou samou o sobě jsou reklamní bannery a inzerce obecně. Stačí chvilka nepozornosti a oheň je na střeše:

Tohle asi bolí SUN marketing dodnes.Tohle asi bolí SUN marketing dodnes.

Ačkoliv si častokrát vystačíte jen s pomocí svého spolupracovníka, dokonalosti pravděpodobně ani tak nedosáhnete. Český jazyk je natolik komplikovaný, že pouze zkušený profesionál dovede spolehlivě nalézt a odstranit všechny prohřešky proti jeho pravidlům.

I my sami jsme se kdysi chytili do vlastní pasti, což je dodnes podnětem pro úsměvné vzpomínky, ale také velkým poučením a důvodem, proč v našem týmu již nějakou dobu působí profesionální korektor.

Chyby jsou jen začátek

Pravopis je jen jednou z oblastí, které je zapotřebí před odevzdáním článku k sazbě zkontrolovat. Vlastnost textu, známá jako koherence, mnohdy představuje mnohem náročnější oříšek. Právě soudržnost rozlišuje text v pravém slova smyslu od shluku anonymních vět. Každá struktura musí mít jasně dané místo a v ideálním případě by měla přinášet nějakou novou informaci vycházející z již řečeného.

Koherentní text snadno poznáte podle toho, že se dobře čte. Autor informace dávkuje přehledně, neskáče od jednoho tématu k druhému, snaží se vyjádřit vše, co nastínil v titulku a rozvinul v úvodu.
Pravdou zůstává, že mnoho odborníků s mnohaletými zkušenostmi a hlubokou znalostí svého oboru nedovede při psaní tzv. udržet nit. Snaží se předat tolik, že se ve výkladu postupně ztrácejí a čtenář po přečtení jejich příspěvku mnohdy zkonstatuje, že se toho vlastně mnoho nedozvěděl. V takovýchto případech opět nastupuje profesionální korektor, který několika rozumnými zásahy učiní ze zdánlivě nesourodého seskupení vět brilantní článek.

Kontrolou pravopisu práce kvalitního korektora nekončí – pomůže vám i se stylistickou rovinou textu. Kontrolou pravopisu práce kvalitního korektora nekončí – pomůže vám i se stylistickou rovinou textu.

Udržet jednotný tón komunikace

Většina společností uplatňuje vnitřně stanovený tón komunikace, který vychází z jejich filozofie, a produkce veškerých marketingových materiálů jej musí respektovat. Jenže jakým způsobem zajistit, aby kreativní duše, které mají produkci kvalitního obsahu na starost, dodržovaly jednotnou linii? Zvláště, když osobitý styl každého autora rozeznáte prakticky okamžitě?

Asi tušíte, že i zde se otevírá prostor pro angažování profesionálního korektora. Jeho úkol spočívá ve sladění slovní zásoby a stylu různých individualit s cílem vytvořit skutečně jednotnou prezentaci. Rozhodně nemá za úkol rozbít unikátnost a vytvořit unifikovanou masu textu, ale spíše udržet kreativitu jednotlivých autorů v únosných mezích a ve prospěch strategie firmy.

Profesionál si na sebe vydělá

Ano, zajištění služeb profesionála pro kontrolu všech rovin textu stojí nemalé peníze. Jeho kvalitní práce se vám ovšem mnohonásobně vrátí v podobě spokojených zákazníků, které nezaskočí ani pravopisné chyby, ani špatně čitelný text. Velcí hráči dobře vědí, že zákazníci investující do služeb či zboží své finanční prostředky vyžadují profesionalitu za všech okolností. Chyby patří k životu, ale při veřejné prezentaci značky a jejích výsledků nesmí dostat prostor. Jak by si potom případný zájemce mohl být jistý, že nekupuje pytel plný omylů? Koneckonců, cena produkce informativně hodnotného obsahu a případné náklady na jeho propagaci s každou hrubkou snižují svoji návratnost. Věnovat pozornost korektuře se proto vyplatí. Profesionální korektor vám může pomoci hned s několika důležitými úkoly:

  • Očistit článek od gramatických chyb, překlepů a nejasností
  • Stylistickými úpravami text zpřehlednit, dát mu jasnou strukturu a zdůraznit klíčové informace
  • Sjednotit individuální styly jednotlivých autorů a podřídit je stanovenému tónu komunikace
  • Poskytnout zpětnou vazbu z pozice laika

Kolik stojí práce korektora?

Jak již bylo naznačeno na předcházejících řádcích, činnost korektora pokrývá mnohem širší spektrum aktivit, než je pouhá likvidace pravopisných chyb a překlepů. Uvažujete-li tedy nad poptávkou jeho služeb, dobře se zamyslete nad svými požadavky. Pouhé pročtení textu a opravy chyb začínají již na 40 korunách za normostranu (u dodavatelů s nízkou cenou si dejte pozor na kvalitu). Pokročilejší stylistická úprava, náročnější na čas i dovednosti, vás vyjde minimálně na dvojnásobek.

Kvalitního korektora obvykle poznáte již v průběhu úvodní komunikace. Ani ten sebelepší nemá patent na rozum a nezná nastavení komunikace vaší značky, proto očekávejte mnoho otázek. Jejich důvodem není snaha vás naštvat, ale pochopit vaši strategii a upravit texty tak, aby byly zajímavé pro zákazníka.